Hol épülnek naperőművek Magyarországon? - Interaktív térkép

Egyedülálló és hiánypótló adatbázist készített az Energiaklub a 2016. évi KÁT-dömping során kiadott engedélyek adataiból. 

Jelenleg ez az egyetlen nyilvános információforrás, amely megmutatja, melyik településen mekkora kapacitású naperőművek felépítését tervezik a beruházók.

Mi az, hogy KÁT?

A kötelező átvételi (KÁT) rendszer arra szolgál, hogy támogassa a megújuló energiás beruházásokat. Ennek keretében a megújuló erőművek egy bizonyos időtartamig a piacinál magasabb áron adhatják el az általuk termelt áramot, amennyiben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kaptak erre engedélyt.

2016-ban szabályos roham indult KÁT-engedélyekért, ugyanis tudható volt, hogy a következő évtől szigorodnak a feltételek, és 25-ről 13 évre csökken az az időtartam, amíg a magasabb átvételi ár jár.

A MEKH ekkor rekord mennyiségű, nagyjából 2000 engedélyt adott ki 500 kW és az alatti naperőművek építéséhez.

Titkolózik a hivatal

Az Energiaklub többször kért összefoglaló adatokat a MEKH-től arra nézve, hogy melyik településen hány kW kapacitásra adtak ki engedélyt. A MEKH ezt a táblázatot nem adta ki számunkra, ezért kézzel, egyesével kellett elvégeznünk a hivatal honlapjára kép formátumban felrakott, szkennelt engedélyek feldolgozását.

Így összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt dolgoztunk fel. Az adatokat a lenti térképen a települések mellett szereplő piros körökre kattintva lehet elérni.

.embed-container {position: relative; padding-bottom: 80%; height: 0; max-width: 100%;} .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container iframe{position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;} small{position: absolute; z-index: 40; bottom: 0; margin-bottom: -15px;}

A térkép az ArcGIS szoftverrel készült.

 

A térképen szereplő, hiánypótló adatok rendszerirányítói szempontból is fontosak, hiszen ekkora mennyiségű naperőművi kapacitás már komolyan érezhető lesz a villamosenergia-rendszerben, a hálózatfejlesztés szempontjából pedig lényeges, hogy területileg hogyan helyezkednek el a kapacitások.

A térkép limitációi:

  • az időközben beadott telephelyengedély-módosításokat nem tartalmazza, mert azok még nem elérhetőek a hivatal honlapján,
  • csak a MEKH honlapján publikált adatok szerepelnek benne, tehát amit a MEKH esetleg nem tett nyilvánossá, azok értelemszerűen nem,
  • a 2016-os engedélykérelmek adatait tartalmazza, a 2017-es és 2018-as adatokat nem, de ezekben az években 2016-hoz képest elenyésző volt a kiadott engedélyek száma.

Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Magyar László [email protected]