Hogyan szerezzünk be zölden (workshop beszámoló)

Május végén került sor a zöld beszerzést népszerűsítő nemzetközi BuySmart+ projekt nyitó rendezvényére. A szakmai workshopon többek közt beszerzők, hazai beszerzési és közbeszerzési szakértők, tanácsadók, jogászok ültek le egy asztalhoz, hogy közösen dolgozzanak ki javaslatokat, hogyan kaphatnának az energiahatékony, fenntartható beszerzési gyakorlatok hazánkban is nagyobb szerepet.

A beszerzés, mint termék- és szolgáltatásfogyasztási gyakorlat óriási hatással van az energiafogyasztásunkra, így az energiahatékonyságunkra is. (Csak egy példa: egy közintézményi épület teljes villamosenergia-igényének kb. 40%-át teszi ki csak a világítására használt energia. Energiahatékony világítási rendszerekbe való befektetéssel ennek 30-50% csökkentése is elérhető.) Ezt felismerve csatlakozott az Energiaklub idén áprilisban a BuySmart+ projekthez, amely az Európa több országában – Ausztria, Csehország, Németország, Olaszország, Lettország, Szlovénia és Svédország - nagy sikerrel futó BuySmart projekt folytatása.  A mostani konferencia és workshop főleg a zöld beszerzési terület főbb problémáinak feltárására vállalkozott, lehetőséget adva a szakmabelieknek álláspontjaik ütköztetésére.

A konferencián két külföldi előadó is részt vett, akik olyan osztrák és cseh példákat mutattak be, ahol a fenntartható beszerzési elveket sikeresen építették be a szervezeti stratégiába ezzel nem csak kibocsátás csökkenést, de jelentős költségcsökkenést is elérve. Regina Aufreiter, a linzi Energiesparverband zöld beszerzési szakértője bemutatta az igen ambiciózus Felső-ausztriai energiahatékonysági célokat: 2030-ra a fűtési és a villamos energia igényük 100%-át megújuló energiaforrásból tervezik fedezni, a teljes fűtési hőigény 39%-os csökkentése mellett. A cél eléréséhez vezető út a zöld beszerzés lehet, melynek mozgatórugói az osztrák intézet szerint a folyamatos információ és promóció, a specifikus tanácsadás és tréningek, továbbá a pénzügyi támogatási programok.

Dr. Barna Orsolya, a Magyar Közbeszerzési Intézet közbeszerzési és környezetvédelmi szakértője a zöld közbeszerzés hazai gyakorlatát ismertette, kiemelve, hogy a szakma a törvényhozótól kötelezéseket vár el, tehát hogy a fenntartható elvek alkalmazása a beszerzésben ne csak lehetőség legyen a vállalatok, közintézmények számára.

A délutáni, szűkebb körben lefolytatott, kötetlen beszélgetés során fény derült arra is, hogy a zöld beszerzés népszerűsítésében mindenképpen nagy szerepet kell, hogy kapjon a szemléletformálás és a fenntartható fogyasztás elveinek szélesebb körben való megismertetése. Igény van továbbá a hosszú távú gondolkodásmódra és az összpontosult ellenőrzésre az állam részéről, továbbá az ösztönzés az egyik leghatékonyabb piacélénkítő eszköz lehetne, hiszen a hazai társadalom igen árérzékeny. A workshop résztvevői pártolták a kezdeményezést és további érdekegyeztetéseket, a rendszeres érdemi párbeszéd lehetőségét szorgalmazták.

A résztvevők között nagyobb cégek beszerzői is képviseltették magukat, például a MOL Nyrt, az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Siemens Zrt, illetve a beszerzői szférát tömörítő beszerzes.hu és a Beszerzési Vezetők Klubjának tagjai, de jelen voltak a kínálati oldal képviselői is a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft, vagy a CECED Magyarország Egyesülés részéről. Ezen felül a témában érdekelt közbeszerzési szakértők, a Közbeszerzési Hatóság és a Vidékfejlesztési Minisztérium is képviseltette magát.