Innovatív energiarendszerek és gazdasági növekedés: a Rhein-Hunsrück modell

  • Dátum
  • Helyszín
    online
  • Részvételi díj
    ingyenes

A webinárium bemutatja, hogy hogyan igyekszik a németországi Rhein-Hunsrück térsége az éghajlatvédelem és az energiainnováció példaképévé válni. Megvizsgáljuk a térség sikeres stratégiáit a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére és a megújuló energiaellátásra való áttérésre.

A webináriumon olyan kulcsfontosságú kérdésekkel foglalkozunk, mint például a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésének leghatékonyabb módjai és az, hogy egy régió hogyan tud eredményesen helyi megújuló energiaforrásokra támaszkodni.

Megvitatjuk továbbá a települések előtt álló közös kihívásokat is, mint például a tudás és a szakértelem hiánya, a technológiai és pénzügyi akadályok, a rendszer működtetésének bonyolultsága, valamint a helyi szabályozási és területhasználati problémák. Emellett a webinárium felvázolja azokat a kiindulási feltételeket, segítő tényezőket és a megoldásokat, amelyek e kihívások megoldására már beváltak.

Kielemezzük ennek az átállási folyamatnak a jelentős gazdasági hatását is, amely Rhein-Hunsrück térsége számára immár több mint 20 éve évi 44 millió eurót „hoz a konyhára”.

Az előadó Bertram Fleck 1989 és 2015 között Rhein-Hunsrück járási hivatalvezetője volt. Kiállt a decentralizált energiatermelés mellett, és vezető szerepet töltött be a körzet megújuló energiára való átállásában. Olyan jelentős projektek élére állt, mint például az "1000 háztető napelemes program", és elérte, hogy a régió villamosenergia-fogyasztásának több mint háromszorosát állítsa elő megújuló forrásokból. Erőfeszítéseit a Német Megújuló Energia Ügynökség (AEE) is elismerte, amikor 2018-ban Rhein-Hunsrück térségének ítélte oda az "Évtized Energetikai Önkormányzata" címet.

Az előadások angol nyelven zajlanak, magyar, horvát, lengyel és román szinkrontolmácsolással. A Zoom linket a résztvevőknek a regisztrációt követően küldjük el, a regisztráció 2024.01.29-ig lehetséges, a következő linken: https://forms.gle/YNgYKdBxUEDgxi2M7.

Az eseményt a Ready4NetZero projekt keretében szervezzük, amely a lengyel "Energie Cités"/PNEC Önkormányzatok Lengyel Hálózata által koordinált kezdeményezés. Projektpartnerek: Ecologic Institute/ ECOLOGIC (Németország), Energiaklub Szakpolitikai Intézet / ENERGIAKLUB (Magyarország), Energy Cities/ OER (Románia), az Északnyugat-Horvátországi Regionális Energia- és Klímaügynökség/ REGEA (Horvátország).

A projekt a németországi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium (BMWK) Európai Klímavédelmi Kezdeményezésének (EUKI) keretében és támogatásával valósul meg.