Ready4netzero - Hosszú távú klímastratégiák városok számára

A projekt a célországok (Lengyelország, Magyarország, Románia, Horvátország) résztvevő városaiban végrehajtott intézkedések és kampányok elindításával elősegíti a konkrét, helyi szintű klímasemleges intézkedéseket, hozzájárulva ezzel a hosszú távú klímasemleges stratégia (local long-term climate neutrality strategies, LLCS) kidolgozásához és végrehajtásához.

A projektben bővítjük a városi döntéshozók, az önkormányzati alkalmazottak és a helyi érdekeltek ismereteit és készségeit, valamint elősegítjük a LLCS kidolgozása mellett döntő önkormányzatok közötti tudásmegosztást és hálózatépítést. E célból a projekt egy útmutatót, valamint helyi és nemzetközi képzési tevékenységekből álló, személyre szabott tananyagot dolgoz ki.

A képzési anyag kidolgozása egy igényfelmérő kérdőívvel kezdődik, melynek eredményei segítenek kiértékelni a résztvevő városok esetleges szakmai hiányosságait. A visszajelzések alapján egy átfogó tréning készül, amely egy webinárium-sorozatból, 3 személyes workshopból, 5 trénerképzői rendezvényből és egy 3 napos tanulmányútból áll. A tanulmányi kirándulást Németország egy vagy több olyan városába szervezzük, amely példaértékű tapasztalatokkal rendelkezik a klímasemlegesség felé vezető intézkedések megvalósítása terén.

A projekt emellett a tanulmányok és a végső összefoglaló terjesztésével a kísérleti városokon túl is elősegíti a tudáscserét és a kapacitásépítést. Ezeket a partnerországokban és az EU önkormányzatainak körében népszerűsítjük.

A projekt zárókonferenciájának megrendezésére Krakkóban kerül sor, amelynek célja az eredmények megosztása és terjesztése. Ez jó lehetőség lesz arra is, hogy a résztvevő önkormányzatok bővítsék szakmai hálózatukat az EU-n belül.

A projekt eredményeként a résztvevő városok önkormányzati munkatársai kibővített kapacitásokkal, tudással és hálózattal rendelkeznek majd a helyi hosszú távú éghajlat-változási stratégia kidolgozásához és végrehajtásához, és hozzájárulnak a konkrét klímasemleges intézkedésekhez.

Partnereink a projekt megvalósításában:

  • Lengyel 'Energy Cities' Hálózat (PNEC, konzorcium vezető)
  • Észak-Nyugat Horvátország Regionális Energia Ügynökség (REGEA)
  • Román 'Energy Cities' Hálózat (OER)

A projekt honlapja: http://www.ready4netzero.eu/en/

A projekt a németországi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium (BMWK) Európai Klímavédelmi Kezdeményezésének (EUKI) keretében és támogatásával valósul meg.

Projektleírás az EUKI honlapján (angolul): https://www.euki.de/en/euki-projects/ready4netzero-climate-neutrality-strategies-in-cities/