Hogy áll az Európai Zöld Megállapodás?

Az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) 2019-ben indult útjára, számos célt megfogalmazva Európa fenntartható és klímasemleges átalakítása érdekében. A Green Deal barométer egy szakértők körében végzett felmérés, melyet az Institute for European Environmental Policy végzett el 2021 után idén is, és a Green Deal megvalósításának akadályait és lehetőségeit tárja fel. A kérdőív véglegesítésében és a magyarországi lekérdezésben az Energiaklub is részt vett, mint a Think Sustainable Hálózat tagja.

A Barométer eredményei szerint a fenntarthatósági szakértők EU intézményeinek képességébe vetett bizalma csökken, hogy 2024-ig megvalósítják a zöld megállapodást, és 2030-ig legalább 55%-kal sikerül csökkenteni a kibocsátást. A válaszadók közel fele szerint nem valószínű, hogy az EU az évtized végéig legalább 55%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és mindössze 20%-a gondolja úgy, hogy az EU érdemi lépéseket tett a tiszta energia rendszer felé.

Ahogy tavaly is, a fenntarthatósági szakértők a tagállamok elkötelezettségének hiányát jelölték meg a Zöld Megállapodás végrehajtásának legnagyobb akadályaként. A tagállamok tehát elengedhetetlen szereplői a zöld átállásnak, de elkötelezettségük és aktivitásuk növeléséhez a civil szervezetek is kulcsszerepet játszhatnak – derül ki a felmérésből.

Emellett a háború Ukrajnában a fő akadály rövid távon - 73% úgy gondolja, hogy a háború negatív hatással lesz a Green Deal végrehajtására a következő egy évben.

A Megállapodás gyakorlatba ültetése érdekében előkészített jogszabály-javaslatok (Fit for 55 csomag) némely területen a megkérdezett szakértők szerint jóval a tudomány által kijelölt szint mögött vannak. A válaszadók szerint leginkább a zöld energetikai átállásra kéne fókuszálni a célterületek közül.

A részletes, angol nyelvű kutatási jelentés itt olvasható. Külön érdeme, hogy bemutatja azon stratégiák, javaslatok és költségvetési eszközök listáját, amelyek a Zöld Megállapodás céljai érdekében jelenleg az asztalon vannak.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Méhes Martina [email protected]
Pej Zsófia [email protected]