Zöld és méltányos energiaadókat!

Az Európai Környezetpolitikai Intézet (IEEP) vezetésével megvalósuló projekt célja, hogy modellezze az energiaadó-irányelv és a Kibocsátás Kereskedelmi Rendszer lehetséges módosításainak társadalmi-gazdasági hatásait az EU-tagállamokban. 

A projekt középpontjában olyan modellek kidolgozása áll, amelyek értékelni tudják az energiaadó-irányelv (Energy Taxation Directive, ETD) reformjainak (azaz az adószerkezetek változásainak és az adóbevételek felhasználásának különböző forgatókönyveinek) elosztási következményeit uniós és tagállami szinten is. Ezek az eredmények sokkal kifinomultabbak lesznek, mint az energiaadóval vagy a szén-dioxid-árképzéssel kapcsolatos korábbi modellezési gyakorlatok az EU-ban, vagy bárhol a világon. Lehetővé teszik majd, hogy ne csak a jövedelmi egyenlőtlenségek, hanem a nemek, az életkor, a vidéki/városi viszonylat szerint és számos más tényező következményeit is értékeljük. Az ezekre a horizontális és vertikális egyenlőtlenségekre gyakorolt hatások felmérése és az ezek kezelésére irányuló politikai intézkedések megtervezése kulcsfontosságú a reformok politikai és társadalmi elfogadottságának megteremtéséhez, valamint annak biztosításához, hogy az energiaadók hozzájáruljanak a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdéséhez, ne pedig súlyosbítsák azokat. 

A modellezés két szakaszban fog megvalósulni: az első évben a gazdaság fogyasztási oldalára összpontosítva (azaz a lakás- és a közlekedési ágazat (beleértve a légi közlekedést is) adóreformjaihoz kapcsolódóan), a 2. évben pedig a gazdaság termelési oldalára (azaz az energiaintenzív, a tengeri és a mezőgazdasági ágazat adóreformjaihoz kapcsolódóan). Az eredmények mind az EU szintjén (azaz a magasabb/alacsonyabb jövedelmű csoportokra gyakorolt hatások összehasonlítása, függetlenül attól, hogy az EU-ban hol élnek), mind pedig az EU 27 tagállamára vonatkozóan rendelkezésre állnak majd.

Az Energiaklub feltérképezi a magyar kulcsszereplőket, és Magyarországra fókuszáló rövid szakpolitikai tájékoztatókat készít, amelyek az eredményeket a magyarországi kontextusban is bemutatják. Ezeket a rövid, országos szintű dokumentumokat kommunikációs tevékenységek kísérik majd, többek között blogok és rendezvények formájában, magyar nyelven.

Az IEEP mellett a projektben résztvevő partnerek a következők:

  • Németországban az Ecologic Institute,
  • Csehországban az Association for International Affairs (AMO),
  • Spanyolországban a Basque Centre for Climate Change (B3C),
  • Franciaországban az IDDRI és
  • Lengyelországban a Wise-Europa.

A projekt támogatója a Laudes Alapítvány.