Lakossági rezsitámogatás a Fit for 55-ból?

Megszülettek az első eredmények: az Energiaklub átfogó modellezés segítségével vizsgálta az Energiaadó-irányelv reformjának és a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) épületekre és közlekedésre való tervezett kiterjesztésének hatásait.

A vizsgálat célja az volt, hogy megvizsgáljuk, mennyire terhelnék meg a háztartásokat a tervezett változások.

Fontos szem előtt tartani, hogy mind Magyarország, mind az Európai Unió egészséges és fenntartható jövőt kíván elérni a már elfogadott és hatályos jogszabályok és stratégiák szerint. Az új adók vagy a meglévők emelése e cél elérésének egyik eszköze, és a szűk értelemben vett gazdasági hatások mellett nem szabad megfeledkezni a nehezen számszerűsíthető egyéb hasznokról, mint pl. a tisztább levegő és a klímaváltozás kockázatainak mérséklése.

Eredményeink azt mutatják, hogy az energiaadó irányelv tervezett változásai – feltéve, hogy a bevételek újraelosztása megtörténik –, enyhén kedvezően hat a magyar társadalom jóllétére, miközben ösztönzi a szennyező tüzelőanyagok használatának visszaszorítását. A két újítás bevezetése együttesen sem érintené számottevően kedvezőtlenül a magyar társadalmat a modelleredmények szerint.

A Magyarországra vonatkozó elemzés lejjebb görgetve letölthető, illetve a lenti linkeken további kiegészítő anyagok is elérhetőek.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]