Elkészült az ország első Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve

Az Energiaklub készítette el Magyarországon az első Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet, melyet Sárvár képviselőtestülete 2017. június 29-én fogadott el. A már ismerős SEAP (Fenntartható Energia Akcióterv) módszertanát a Polgármesterek Szövetsége 2016-ban újította meg, így a települési akcióterveknek immár az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás legfontosabb helyi kérdéseivel is foglalkoznia kell. Sőt, az üvegházgáz-kibocsátást is igen ambiciózus mértékben, legalább 40%-kal kell csökkentenie a Szövetséghez csatlakozó  településeknek 2030-ig.

Magyarországon Sárvár elsőként vállalta fel önként ezeknek a grandiózus céloknak a megvalósítását, a konkrét akciók meghatározásához pedig az Energiaklub szakértői voltak segítségükre.

Az Akcióterv célja, hogy segítse a döntéshozók munkáját, támpontot adjon a város energetikai beruházásaihoz. A 2030-ra kitűzött célok elérésének érdekében javaslatokat fogalmaz meg az energiahatékonyság javítása, a megújuló energiaforrások hasznosítása és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kapcsán.

Sárvár teljes energiafelhasználása a bázisévnek választott esztendőhöz, 2007-hez képest 10%-kal csökkent. A végső energiafogyasztás tekintetében 2007-ben a lakóépületek (34%), valamint a szolgáltató és ipari szektor (40%) képviselték a legnagyobb arányt. A lenti ábra azt mutatja, hogy az egyes szektorok 2007-ben milyen megoszlásban voltak felelősek a város szén-dioxid kibocsátásáért.

ábra.PNG

Sárvár szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy az eltelt évtizedben számos beruházás, fejlesztés indult el. Kiemelendő, hogy 2015-ben megvalósult a város közel teljes közvilágítás-cseréje: ma már modern, energiatakarékos LED-es utcai világítással rendelkezik a város. A több iskolában és óvodában is megvalósult épületkorszerűsítések nem csak az energiamegtakarítás fontos eszközei, de jó példaként szolgálhatnak az iskola tanulói számára is – a minket követő nemzedék környezettudatosságának növelésének, a hosszú távú kibocsátás-csökkentésnek ez az egyik legjobb módja.

A legjelentősebb kibocsátási megtakarításokat napelemes beruházások, szélturbinák és energiahatékonysági intézkedéseknek köszönhetően lehet elérni. Mindezek mellett nagy jelentőségük ellenére gyakran feledésbe merülnek, ám a sikerhez jelentősen hozzájárulnak a szemléletformálással, tájékoztatással, zöld közbeszerzéssel, zöld infrastruktúrával és életmódváltással (pl. szelektív hulladékgyűjtés) kapcsolatos intézkedési javaslatok is. Számításaink szerint mindezek segítségével Sárvár elérheti a vállalt 40%-os CO2-kibocsátás-csökkentést 2030-ra 2007-hez képest.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás témájának kidolgozása a város sérülékenységi vizsgálatán alapult. Az adaptációs intézkedés javaslatok fókusza az intenzív csapadékok és a hőhullámok kezelése, melyek várhatóan gyakrabban és erőteljesebben fogják befolyásolni a sárváriak életét. Elsősorban az épületek, közterek és a sérülékeny társadalmi csoportok védelmére koncentrálnak, kiegészülve a tudatformálás és képzés terén szükséges tennivalókkal.

A Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv segíti Sárvár városát abban, hogy hatékonyabban, kisebb energiafogyasztással működjön a helyi gazdaság, csökkenjen az intézmények és az otthonok rezsiköltsége, a megújuló energiaforrások használatával a település függetlenebbé váljon és felkészülten tekinthessen az éghajlatváltozás okozta kihívások elé.

A terv megvalósításához sok sikert kívánunk és biztatjuk a többi települést, hogy kövessék Sárvár jó példáját!


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Pej Zsófia [email protected]
Sáfián Fanni [email protected]