Budaörs 15%-kal csökkentette kibocsátását

Budaörs 2012-ben, csatlakozva a Polgármesterek Szövetségéhez, azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra 20%-kal csökkenti a területére eső szén-dioxid-kibocsátást. Most 2016-ban eljött az időközi felülvizsgálat ideje. Az Energiaklub a város megbízásából vizsgálta, hogyan áll a település a célkitűzés megvalósításában. 

Jó hír, hogy 2014-ben máris 15%-kal kisebb volt szén-dioxid-kibocsátás, mint a kiindulásnak számító 2009-es évben. A sikerben az önkormányzati intézmények korszerűsítése, néhány saját megújuló energiás beruházás mellett a lakóépületekben felhasznált energia mennyiségének csökkenése, valamint a városban működő kereskedelmi egységek, nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztései is nagy szerepet játszottak.

A célkitűzés önkéntes vállalás az önkormányzat részéről, ha pedig minden település hozzátenné a maga részét a kibocsátáscsökkentési vállalásokhoz, könnyebb lenne az európai és nemzeti célok elérése. Persze a csökkentés nem önmagában való cél, a gyakorlatban a megoldást jobban szigetelt iskolák és otthonok, gazdaságosabb fűtés, tisztább üzemű gépjárművek, hatékonyabb termelési és logisztikai megoldások, napelemekkel termelt áram jelentik.   
 

A jövőre nézve a kérdés az, hogyan lehet további százalékokat faragni a város energiafelhasználásán, és az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátáson. Az önkormányzat tervei közt a saját intézmények jelentős részének energetikai korszerűsítése, napelemes beruházások szerepelnek.

Fontos szerep jut a csökkentési tervek megvalósításában a lakosságnak is: a fent említett épületkorszerűsítések, megújuló energiás beruházások mellett a háztartási gépcserék is – amellett, hogy hosszútávon csökkentik a rezsikiadásokat – mind-mind károsanyag kibocsátás-csökkenéssel járnak.

A városban működő szolgáltatók és ipari létesítmények esetében gazdasági érdek diktálja a további hatékonyságnövelést és a megújuló energiák intenzívebb hasznosítását. Nagy kiterjedésű, lapostetős tetőfelületeik kifejezetten alkalmasak napelemek elhelyezésére.

A Fenntartható Energia Akcióterv segíti Budaörs városát abban, hogy hatékonyabban, kisebb energiakiadásokkal működjön a helyi gazdaság, csökkenjen az intézmények és az otthonok rezsiköltsége, a megújuló energiaforrások használatával a település függetlenebbé váljon az energiahordozók világpiaci árától, és tisztább és élhetőbb legyen a város.