A HET és az OP-k sem elegek a zöld energetika átmenet megvalósításához

Miközben várakozunk, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét (HET) – mely júliusban lett volna aktuális – az Energiaklub megvizsgálta, hogy a HET Energia-Zöld átállás komponense mennyiben járul hozzá a Zöld átálláshoz, és milyen kiegészítő témák támogatására lenne még szükség.

A HET az eredeti, társadalom szélesebb körei által véleményezett verzióját, mint ismeretes, végül csökkentett tartalommal és forrásigénnyel nyújtotta be a Kormány májusban. A HET megnyirbálása mellett azonban a kohéziós célú programok és akár saját forrás (nemzeti költségvetés) is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a klímasemlegesség felé vezető úton az energetikai szektor megfelelő ütemben haladjon.

A lakossági épületek széleskörű és energetikai mélyfelújítása már a tervezetnek is súlyos hiányossága volt, ez sajnos így is maradt. A fűtéskorszerűsítést minden esetben meg kell, hogy előzze az épület energetikai mélyfelújítása, ezt a napokban várhatóan megjelenő, a HET forrásból finanszírozni tervezett lakossági napelemes pályázattal kapcsolatban is részletesen kifejtettük.

Akadnak olyan energetikai területek, amelyek támogatására, bár elengedhetetlen volna a zöld átállás szempontjából, mégsem különítettek el költségkereteket sem a HET-ben, sem az operatív programokban.

Az egyik ilyen terület a biogáz-potenciál felmérésének (térinformatikai elemzéssel, nagy felbontású potenciáltérképekkel) és biogáz-erőművek telepítésének támogatása. Az elmúlt évtizedben több rosszul tervezett/működtetett biogáz erőmű tapasztalatai azt eredményezték, hogy a figyelem elfordult a területről, annak ellenére, hogy jelentős potenciál rejlik hasznosításában, ráadásul folyamatos ellátást biztosító, helyi gazdaságot élénkítő, és megfelelő tervezéssel gazdaságos megújuló energia beruházásokról van szó.

Szintén fontos lenne, ha megjelenne a regionális léptékű energiatárolás pilot projektjeinek támogatása valamely alap keretein belül. Az energiatárolás kérdésköre szorosan kapcsolódik az időjárásfüggő megújuló energia rendszerek teljesítményének növekedéséhez. Bár a villamosenergia-rendszer fejlesztése a HET-ben, a szezonális energiatárolás pedig a kohéziós célú programokban szerepel, a regionális energiatárolási pilot projektek (pl. szivattyús tárolás) támogatására vonatkozóan szükséges lenne pontosan kijelölni egy költségkeretet.

A sokszor hangoztatott, támogatási forrást nem igénylő lehetőségek kihasználásáról sem szabad természetesen elfelejtkezni (pl. szélenergia nagyobb mértékű kiaknázása a jelenlegi tiltó szabályozás módosításával; közösségi finanszírozás és energiaközösségek szabályozásának fejlesztése).

A részletes vélemény a lenti linkről letölthető.