Lakóépületekben elérhető megújulóenergia-potenciál

Fülöp Orsolya, Varga Katalin

Az Energiaklub Negajoule2020 kutatási projektje 2011 márciusára feltérképezte a hazai lakóépületek energiahatékonysági potenciálját. Legújabb elemzésünk célja, hogy meghatározzuk a hazai lakóépületek megújulóenergia-potenciálját.

Az energiafelhasználás csökkentésének, illetve fenntarthatóbbá tételének első lépése az energiahatékonyság. Ennek megfelelően jelen kutatás a lakóépületek energiahatékonyságának növelése, azaz az épületszerkezet és a fűtési rendszer korszerűsítése után rendelkezésre álló megújulóenergia-beruházásokat vizsgálja.

Eredményeink szerint az összes primerenergia-megtakarítási potenciál a lakóépületekben megújulóenergia-technológiák segítségével 20,66 PJ / év. A megújulóenergia-technológiák alkalmazásával a jelenlegi lakóépület-állomány végső energiafogyasztásának majdnem 60%-át környezetbarát energiaforrásokkal fedezni lehet. Ez összesen évi 93,44 PJ energiafogyasztást jelent, amelynek döntő része a családi házakban adódik.

Az elvégzett gazdaságossági vizsgálatok szerint egyelőre nem minden technológia háztartási alkalmazása gazdaságos. Jelenleg tehát nem várható a vizsgált technológiák használatának tömeges elterjedése valamilyen állami ösztönző nélkül. Adataink szerint ugyanakkor a háztartások egy része kifejezetten gondolkodik megújulók alkalmazásában.