Az állampolgárok bevonása a klímasemlegesség elérésébe

  • Dátum
  • Helyszín
    online
  • Részvételi díj
    ingyenes

A klímasemlegesség felé vezető folyamatban elengedhetetlen a polgárok bevonása és a részvételi tervezés: biztosítja a döntéshozatal átláthatóságát és a nyílt kormányzást, és a polgárok jobban magukénak érzik az így meghozott döntéseket. A közösség bevonása a klímapolitikai cselekvésbe segíti a bizalomépítést, és kialakítja az elszámoltathatóságot a klímasemlegességre törekvő megoldások megvalósítása során. Ennek ellenére sok önkormányzat küzd a polgárok bevonásával és a részvételi tervezés megvalósításával, valamint a lakossági visszajelzések stratégiákba és intézkedésekbe való beépítésével.

A webinárium három német önkormányzat - Osnabrück, Ahrweiler és Kempten - tapasztalt előadóinak segítségével feltárja, hogyan lehet a részvételi elemeket beépíteni a hosszú távú klímasemleges stratégiák kidolgozásába és végrehajtásába. Előadóink első kézből származó tapasztalataikat osztják meg, és bemutatják, milyen kihívásokkal és sikerekkel jár a polgárok bevonása a nettó zéró, azaz klímasemleges jövő felé vezető úton.

 

 

 

Andreas Witte Hannoverben, Osnabrückben és Braunschweigben tanult közigazgatást, jogot és közgazdaságtant. Osnabrück stratégiai tervezési osztályán az éghajlat- és energiaügyi interdiszciplináris csoport szóvivője, amelyet 2008 óta alakított ki. Nagy tapasztalattal rendelkezik az önkormányzati éghajlatvédelmi tevékenységek teljes területén, amely nemcsak a műszaki szempontokat, hanem a lakosság bevonását is magában foglalja.

Wilhelm Schulz Ahrweiler éghajlatvédelmi menedzsere, aki a köz- és magánszféra üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó intézkedések tervezéséért és végrehajtásának felügyeletéért felelős. Az Ahr-völgy 2021-es majdnem teljes pusztulása jelentősen befolyásolta munkáját. Jelenleg a fenntartható újjáépítésre irányuló erőfeszítések támogatására összpontosít, miközben a kerület többi részén a kibocsátáscsökkentést is irányítja. Korábban egy brüsszeli székhelyű civil szervezetnél dolgozott az európai éghajlat-, biztonság- és technológia-politika terén, majd visszatért szülővárosába, miután szemtanúja volt a 2021-es árvíznek Ahrweilerben. Wilhelm Schulz a berlini Freie Universität és a Hertie School of Governance-ben folytatott politológiai tanulmányokat.

Thomas Weiß 2012 óta Kempten városának klímavédelmi menedzsere. Korábban, 2003 után szülővárosában, Neumarktban egy bio sörfőzde fenntarthatósági menedzsmentjében töltött be kulcsszerepet. Az Új-Mexikói Egyetemen biológia és kémia szakon végzett, valamint az Egyesült Államokban, Virginia államban környezettudományok szakon szerzett diplomát, és az elmúlt évtizedben jelentős szerepet játszott Kempten éghajlatvédelmi intézkedéseinek koordinálásában, mind az önkormányzaton belül, mind a szélesebb közösségben.

Az előadások angol nyelven zajlanak, magyar, horvát, lengyel és román szinkrontolmácsolással. A Zoom linket a résztvevőknek a regisztrációt követően küldjük el, a regisztráció 2024.01.09-ig lehetséges, a következő linken: https://shorturl.at/hnqX3.

 

Az eseményt a Ready4NetZero projekt keretében szervezzük, amely a lengyel "Energie Cités"/PNEC (Lengyelország), az Önkormányzatok Lengyel Hálózata által koordinált kezdeményezés. Projektpartnerek: Ecologic Institute/ ECOLOGIC (Németország), Energiaklub Szakpolitikai Intézet / ENERGIAKLUB (Magyarország), a romániai Energiavárosok Hálózata/ OER (Románia), az Északnyugat-Horvátországi Regionális Energia- és Klímaügynökség/ REGEA (Horvátország).