A fenntartható épületfelújítási projektek finanszírozási lehetőségei

  • Dátum
  • Helyszín
    online
  • Részvételi díj
    ingyenes

Európai uniós finanszírozás és a magántőke bevonása egyaránt szükséges a fenntartható épületfelújítások támogatása érdekében. Webináriumunkon az önkormányzatok számára elérhető uniós pénzügyi eszközök mellett olyan innovatív finanszírozási eszközök is szóba kerülnek, mint például zöld kötvények, zöld jelzáloghitelek és a feltöltődő alapok.

Az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy uniós finanszírozásból nemzeti, regionális és helyi támogatási programokat hajtsanak végre a fenntartható épületfelújítások előmozdítása érdekében. Az épületek energiahatékonyságának javításához szükséges beruházások azonban már most elérik azt a szintet, amelyet kizárólag közpénzből nem lehet fedezni. Az EU évente 85-90 milliárd eurót fektet be az épületek energiahatékonyságába állami programokon keresztül, miközben a meglévő épületek felújításához évente 275 milliárd eurónyi további beruházásra lesz szükség a 2030-as éghajlati célok eléréséhez (COM). Ezért kulcsfontosságú a magántőke mozgósítása a klímabarát építéshez és felújításhoz. A befektetők, az ipar és a lakástulajdonosok közötti fontos összekötő kapocsként a helyi önkormányzatoknak meg kell ismerniük a pénzügyi eszközöket, és meg kell határozniuk, melyek a legalkalmasabbak a fenntartható felújítások sikeres helyi szintű végrehajtásához.

Ehhez nyújt segítséget SURF projektünk "Körforgásos építkezés" című online előadás-sorozatának 2. modulja. A 2. modulban Mathieu Daloze, az Európai Bizottság (Energiaügyi Főigazgatóság) munkatársa áttekintést nyújt a fenntartható épületfelújításra összpontosító és a helyi hatóságok számára elérhető uniós pénzügyi eszközökről. Emellett a madridi székhelyű Creara tanácsadó cég olyan innovatív finanszírozási eszközökkel ismertet meg bennünket, mint a zöld kötvények, a számlán keresztül történő finanszírozás (on-bill schemes), a feltöltődő alapok vagy a zöld jelzáloghitelek. Ezt két gyakorlati példa követi majd. Samuel Bretillot bemutatja Île-de-France régió zöld és fenntarthatósági kötvényekre vonatkozó keretrendszerét, míg Ly Loss a KredEx feltöltődő alapjával kapcsolatos tapasztalatokat osztja meg.

Az előadások angol nyelvűek, magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk!

Amennyiben felkeltette érdeklődését, kérjük, regisztráljon ezen a linken! A regisztráció 2024. március 20-ig lehetséges.

Az EUKI SURF projektet, amelyet az Európai Éghajlatvédelmi Kezdeményezés (EUKI) finanszíroz, a Deutsche Umwelthilfe (DUH), az Energiaklub és az Ae3R valósítja meg, és célja, hogy a kapacitásépítés és a csereprogramok erősítése révén fenntartható mélyfelújításokat kezdeményezzen az önkormányzatok körében. Fő elemei egy egymástól való tanulási program, online képzési sorozat és transznacionális hálózati tevékenységek.