Fenntartható középület felújítás - a jövő építése (SURF)

Az EU új Energiahatékonysági Irányelve szerint 2030-ig biztosítani kell, hogy a középületek összes alapterületének 3%-át évente felújítsák. A SURF projekt a fenntartható, körforgásos épületfelújítások ösztönzésével járul hozzá a cél teljesítéséhez önkormányzati szinten.

A projektben résztvevő önkormányzati dolgozók képzéssorozatban részesülnek a körforgásos épületfelújításról, és egy európai hálózatban ismerkedhetnek meg a legjobb gyakorlatokkal, vagy megoszthatják saját tapasztalataikat. A gyakorlati útmutató és a fenntarthatósági ellenőrző lista képessé teszi az önkormányzati szereplőket arra, hogy ambiciózus, környezeti és társadalmi szempontból fenntartható energetikai felújítási projekteket hajtsanak végre.

A projekt elsődleges célcsoportja az önkormányzati szakemberek és a helyi döntéshozók, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy részt vegyenek a szakmai programokon, megosszák innovatív koncepcióikat és sikeres gyakorlataikat. Az eredményeket, jó példákat egy útmutatóban foglaljuk össze, amely tudásforrásként szolgálhat más önkormányzati szakemberek, valamint a jövőbeli projektek számára.

Az online képzéssorozat célja, hogy az önkormányzati szakemberek számára korszerű gyakorlati ismereteket nyújtson a fenntartható felújítások helyi szintű elindításához. A képzéseken kívül elkészül egy gyakorlati útmutató a zöld épületfelújítási közbeszerzésekhez és egy fenntarthatósági ellenőrző lista is.

A nemzeti szintű politikai döntéshozókat ismeretterjesztési tevékenységekkel célozzuk meg. A résztvevő önkormányzatok pedig fenntartható felújításokra ösztönzik a magánszférát is településeiken.

A várt eredmény a kiválasztott önkormányzatok szakmai kapacitásának növekedése, a fenntartható épületfelújítás köztudatba kerülése és az ilyen jellegű projektek végrehajtásának elősegítése.

Partnereink a projekt megvalósításában:

A projekt fő weboldala az elkészült tartalmakkal itt érhető el. A projekttel kapcsolatos hírek az EUKI honlapján is elérhetők.

A projekt a németországi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium (BMWK) Európai Klímavédelmi Kezdeményezésének (EUKI) keretében és támogatásával valósul meg.