Klímastratégia kidolgozása és szemléletformáló klímakampány Szarvas, Csabacsűd és Hunya településeken

Az Energiaklub szakértői részvételével valósítja meg Szarvas Város Önkormányzat „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” pályázat keretein belül elnyert klímatudatosság növelését célzó projektet. A program részeként az Energiaklub kidolgozza Szarvas és a környékbeli Csabacsűd és Hunya településeinek közös klímastratégiáját, illetve a 3 településen klímavédelemhez kapcsolódó átfogó szemléletformáló programsorozatot valósít meg.

Az Európai Unió és Magyarország éghajlatvédelmi céljainak elérésében Szarvas is részt kíván venni a projekt megvalósításával, válaszolva a településeket fenyegető veszélyekre, növelve lakosok klímatudatosságát, közben ezzel csökkentve üvegházhatású gáz kibocsátását valamint klímyváltozással szembeni sérülékenységet.

A KEHOP 1.2.1 projekt keretein belül Szarvas Város Önkormányzata az Energiaklub szakértői támogatásával dolgozza ki saját és 2 környékbeli településével, Hunyával és Csabacsűddel közös klímastratégiáját.

A klímastratégia két részből tevődik össze, az első a települések szén-dioxid kibocsátási jegyzőkönyvének összeállítása és a dekarbonizációhoz szükséges beavatkozások kijelölése. A stratégia második része a települések klímaváltozással szembeni sérülékenységét vizsgálja és ez alapján, intézkedésjavaslatokat tesz a településegyüttés minél hatékonyabb klímaadaptációjához. A stratégia kidolgozásába a helyi közösségek és szakértők is szerepet kapnak lakossági és szakértői kérdőívek kitöltésének lehetőségeivel.

A szemléletformáló tevékenységek során az Energiaklub és Szarvas városa  klímtudatosságot erősítő rendezvényeket és programokat fog megvalósítani a projektben résztvevő három településen. Sor kerül majd többek között 3 tanulmányi versenyre az óvódásoktól felsőfokú intézmények hallgatói között minden oktatási szinten megrendezve:rajzpályázat óvodásoknak és alsósoknak, ötlet- és fotópályázat felsősöknek és középiskolásoknak, fotó-, kisfilm- és PR kampány terv ötlet pályázat felsőfokú oktatási intézmények hallgatóinak.

A projekt egyik célja, hogy átfogó programsorozattal elérje a helyi intézményi szereplők, pedagógusok és a lakosság tudatosságának növekedését az ökölógia és klímaválsággal, az egyén cselekvési lehetőségekkel kapcsolatosan. A három település lakóinak szervezett előadások, a helyi rendezvényeken klímastanddal való megjelenés, vándorkiállítás mind ezt a célt fogják szolgálni. A települések önkormányzatai és intézményei munkavállalói számára tartott klíma-workshopok és előadások során az Energiaklub a helyi szakértők klímváltozással kapcsolatos javaslatait és véleményét is fel fogja mérni és beágyazni azokat a települések klímastratégiájába.