Elkészült a "Bajban a klíma, mit tehetünk?" kiadványunk

Az Energiaklub a "KEHOP 1.2.1. Klímastratégia kidolgozása és szemléletformáló klímakampány Szarvas, Csabacsűd és Hunya településeken” projekt keretén belül, a résztvevő önkormányzatokkal közösen lakossági szemléletformáló kiadványt készített, azzal a céllal, hogy útmutatást adjunk, egyéni szinten mit lehet tenni a klímaváltozás ellen.

A kiadványban először elmagyarázzuk a klímaváltozás jelenségét, kitérve az okaira, mint például az iparosodás, az emberiség növekvő energiaigénye, erdőirtás, mezőgazdaság, majd bemutatva az éghajlatváltozás Magyarországon tapasztalható következményeit, mint a növekvő átlaghőmérsékletet, aszályt, új fajok megjelenését.

A kiadványban ezt követően kifejtjük, hogy egyéni szinten mit lehet tenni, hogy az éghajlatváltozás jelenségét lelassítsuk. Részletesen kitérünk a tudatos energiahasználat fontosságára otthonunkban, a takarékos víz-, gáz és áramfogyasztásra, a megújuló energiaforrások szerepére, energiatakarékos eszközök beszerzésére és, hogy mennyire fontos, hogy lehetőség szerint tömegközlekedést, kerékpárunkat vagy a gyalogos alternatívát válasszuk közlekedésünk során.

Azt is elmagyarázzuk, hogy lakásunkban mennyire fontos a tudatos vízfogyasztás vagyis, hogy a takarítás, mosás, mosogatás során törekedjünk minél kevesebb víz használatára, akár víztakarékos csapok felszerelésével is. Emellett pedig kiemeljünk, hogy kertünkben lehetőség szerint öntözzünk csapadékvízzel, csökkentsük a burkolt felületek arányát, ültessünk fát, és ne feltétlen nyírjuk rövidre a pázsitot.

A „Hogyan hozhatok klímatudatos fogyasztói döntéseket?” részben végül arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mindig válasszunk tartós fogyasztási eszközöket, helyben termelt élelmiszereket, kerüljük a pazarlást, és csökkentsük hulladéktermelésünket és az állati eredetű termékek használatát.

Kiadványunkat 2000 példányban Szarvas, Hunya és Csabacsűd önkormányzati, oktatási intézményeihez és a lakossághoz fogjuk eljuttatni remélve, hogy a kiadvány útmutatóként szolgál majd az olvasóknak, mindennapjaik során megfogadják tanácsainkat, és tudatos döntéseket hoznak.

A kiadvány az Európai Unió Kohézós Alapjának finanszírozásával, a Széchényi2020 program keretében készült.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Győri Kata [email protected]