Klímakalauz

Az Energiaklub az utóbbi két évben jelentős tapasztalatra tett szert települési éghajlatváltozási stratégiák készítésében. Nemzetközi módszertanok ötvözésével egy hazai körülmények közt alkalmazható módszert dolgoztunk ki és próbáltunk ki két településen is. Az eredmény: helyi adatokon és igényeken alapuló éghajlatváltozási stratégia, mely a kibocsátás-csökkentési (=energiamegtakarítási) és alkalmazkodási lépéseket is tartalmazza. A stratégia végrehajtásában az eszközök, lehetséges pénzügyi konstrukciók és kommunikációs fejezet segít.Korábban készült útmutatónkkal azokat az önkormányzati döntéshozókat szeretnénk segíteni, akik mindeddig még nem vállalkoztak átfogó éghajlatvédelmi stratégia kialakítására, megvalósítására. Az önkormányzatok munkatársai rövid, érthető és hasznos gyakorlati példákat is tartalmazó útmutatónkból megtudhatják, hogyan kezdjenek hozzá a stratégia elkészítésének.

Típusa:

Norvég civil alap, EU FP7

Cél:

A települési döntéshozóknak tisztában kell lenniük az éghajlatváltozás várható hatásaival és lehetőség szerint meg kell előzniük a károkat, illetve fel kell készülniük a megváltozott helyzetre. Bár a települések vezetői jelenleg még szabadon eldönthetik, rendelkeznek-e éghajlatvédelmi programmal, cselekvési tervvel, egy felelősen gondolkodó önkormányzat többé nem hagyhatja figyelmen kívül a klímavédelmi szempontokat. Projektünk keretében ehhez nyújtunk segítséget. Célunk, hogy minél több önkormányzaton elinduljon az éghajlatvédelmi tervezés.

Célcsoport:

önkormányzati döntéshozók, szakemberek, illetve azok szervezetei

Leírás:

Típusa: Kiadvány, szakmai segédanyag, módszertan, ismeretterjesztésLeírás: Az Energiaklub Klímakalauz című legújabb kiadványában a települési éghajlatvédelmi stratégia elkészítéséhez nyújt támpontokat: a kapacitásbővítéstől a közbeszerzéseken át a partnerségekig.Útmutatónkkal azokat az önkormányzati döntéshozókat szeretnénk segíteni, akik mindeddig még nem vállalkoztak átfogó éghajlatvédelmi stratégia kialakítására, megvalósítására. Az önkormányzatok munkatársai rövid, érthető és hasznos gyakorlati példákat is tartalmazó útmutatónkból megtudhatják, hogyan kezdjenek hozzá a stratégia elkészítésének. Tanácsainkat megfogadva és a klímastratégiát tervszerűen kivitelezve pénzt takaríthatnak meg, megfelelően tájékoztathatják a településén élőket és javíthatják a települési környezetminőséget, úgy, hogy közben a helyi gazdaságot is élénkítik.