Stratégiai gondolkodás az éghajlatváltozásról

Gyöngyös város éghajlatváltozási stratégiája az ENERGIAKLUB koordinálása és szakmai irányítása alatt született meg 2010 novemberében. Elsőként Magyarországon nemzetközi módszertanok, több éves adatsorok felhasználásával és az érintettek bevonásával készült. Az alábbiakban a Településfejlesztési füzetek 29. számában is olvasható tanulmányunk legtanulságosabb részeit mutatjuk be.

Az önkormányzatoknak számos kötelező és önként vállalható energetikai vonatkozású feladata és szerepe van, emellett óriási a feladata a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban is. Az elmúlt évek során az ENERGIAKLUB több települési éghajlatvédelmi módszertant és nemzetközi projektet tanulmányozott, és ezek alapján saját stratégiai módszertant dolgozott ki.

Az éghajlatváltozási stratégia két alappilléren nyugszik: energiagazdálkodás és alkalmazkodás. Gyűjteményét adja a beavatkozási területeknek és lépéseknek, melyek közül az önkormányzat szabadon választhat a két éves éghajlatváltozási cselekvési terv készítésekor.

Az elsődleges cél az volt, hogy egy hasznos, a helyi igényekhez alkalmazkodó terv szülessen. Ezért 2009 novemberétől kezdve átfogó helyi adatgyűjtés zajlott minden olyan területen, amely fontos a CO2 kibocsátás szempontjából, ill. amelyet az éghajlat változása érinthet. A vizsgálati szakaszt az érintettekkel közös értékelés és a célok kitűzése követte 2010. során, összesen 4 fórum keretében. A fórumokon részt vettek az érintett hatóságok, szolgáltatók, oktatási és más intézmények, civil szervezetek képviselői. A lakosság a helyi médiából és a honlapról tájékozódhatott és mondhatott véleményt. Ezzel párhuzamosan zajlott egy 300-as mintavételű lakossági kutatás. A gyöngyösi érintettek szerint egyértelműen a szemléletformálás és az oktatás, képzés és szakképzés az elsődleges és legsürgetőbb feladat és a környezeti nevelést az óvodától kell elkezdeni, és egészen a szakképzés szintjéig vinni.

A lakossági energiafogyasztás legnagyobb részét Magyarországon - így Gyöngyösön is - az épületek fűtése teszi ki, ezért kulcskérdés azok állapota. A stratégia egyik része a gyöngyösi épületek felmérése és az energia-megtakarítási potenciál kiszámítása. A megújuló energiákról szóló fejezetből kiderül, hogy Gyöngyös rendkívül jó potenciállal rendelkezik ezen a téren.

Az ENERGIAKLUB célja, hogy a jövőben a gyöngyösi és más tapasztalatok alapján tökéletesített módszertan segítségével minél több megalapozott, működőképes települési éghajlatváltozási stratégia készüljön el hazánkban. Ezért 2011. során képzéseket is szervezünk.

További információ: http://energiaklub.hu/projekt/klimakalauz

(Az eredeti tanulmány megjelent a „Településfejlesztési füzetek 29. - Települések az energia-önellátás útján” c. számában. A teljes írás letölthető a mellékelt pdf formátumban.)