Joint Project (Nukleáris kockázatok és társadalmi kontroll-2019-20)

A Joint Project európai zöld civil szervezetek együttműködése a biztonságos és fenntartható energia érdekében, különösen a közép-kelet-európai nukleáris létesítményekre fókuszálva. A Joint Project hosszútávú céljai az atomenergia kivezetése Európa-szerte, az új atomerőművek építésének megállítása, a régi reaktorblokkok üzemidő-hosszabbításának megakadályozása, a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek biztonságos kezelése, valamint a megfelelő társadami részvétel biztosítása.

A 2003 óta zajló együttműködés évente új tevékenységekbe kezd.  2019/20-ra az alábbi témákkal foglalkozik a Joint Project:

  • Az éghajlatváltozás hatása a nukleáris kockázatokra és az ellátás biztonságára,
  • A nemzeti energia- és éghajlati stratégiák ellenőrzése,
  • Nukleáris létesítményekkel és programokkal kapcsolatos véleményezések,
  • A radioaktív hulladékokkal és a kiégett fűtőelemekkel kapcsolatos ügyek nyomon követése,
  • Információcsere és hálózatépítés.

A Joint Project célja, hogy pontos információt nyújtson a társadalom és a politikai döntéshozók számára a fenti kérdésekről; előmozdítsa az atomenergia alternatíváit; lehetővé tegye a civil társadalmi részvételt és megerősítése az átláthatóságot a régió nukleáris iparának kapcsán, valamint érvényesítse az érdekeltek közötti párbeszédet és a közösség bevonását nukleáris beruházások és a kapcsolódó döntéshozatali folyamatokban.

A Joint Project az osztrák Szövetségi Klímavédelmi, Környezetvédelmi, Energia, Mobilitás, Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.