Szakmai javaslatok az Új Széchenyi Terv közös tervezéséhez

A konkrétumok hiánya mellett az atomenergia prioritása és az energiahatékonyság szerepének nem elégséges hangsúlyozása jellemzi az Új Széchenyi Terv vitairatát. Az Energiaklub egy szakmai javaslatcsomaggal járul hozzá a végleges terv kialakításához.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2010. július 28-án tette közzé az Új Széchenyi Terv vitairatát, melynek végleges változata várhatóan az új kormány gazdaságpolitikájának meghatározó alapirata lesz. A tervezet jelen állapotában hét programot jelöl meg: egészségipar, zöld gazdaságfejlesztés, otthonteremtés és lakásprogram, vállalkozásfejlesztés, tudomány – innováció – növekedés, foglalkoztatási áttörés, tranzitgazdaság. Az előkészítő anyag végén szereplő felhívásban a kormány arra kéri a hazai üzleti élet szereplőit, civil szervezeteket és önkormányzatokat, hogy szakmai javaslataikkal járuljanak hozzá a terv végleges kialakításához.

Erre a felhívásra válaszol az Energiaklub munkatársainak jelen anyaga is, mely általános észrevételeket és konkrét javaslatokat fogalmaz meg az energiaügyet érintő témákban. Összegezve a cikk alján elérhető javaslatokat elmondható, hogy az atomenergia prioritásától és az energiahatékonyság elhanyagolásától eltekintve az energetika területén kijelölt célok alapvetően helyesek. Hiányoznak azonban a konkrétumok, az egyes programok támogatásának kérdése, a szükséges intézkedések körvonalainak felvázolása.

[[nid:2494]]

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a megadott határidőre több mint 500 javaslat érkezett és a továbbiakban nyilvános szakmai konzultációkon és műhelybeszélgetéseken vitatják meg a terv kitörési pontjait. Az Új Széchenyi Terv 2011. január 15-én indul útjára.

Szakmai javaslatainkról bővebben a mellékelt dokumantumban olvashat.