Az orosz nukleáris függőség és a nehéz kiút - Sajtóközlemény

Az Energiaklub aggódva figyeli az ukrajnai háborúból adódó nukleáris veszélyeket és az ezzel kapcsolatos információhiányt. Felszólítjuk a magyar hatóságokat és a kormányt, hogy a rendkívül gyorsan változó háborús helyzet miatt folyamatosan és részletesen tájékoztassák a lakosságot a már bekövetkezett események súlyosságáról, és arról, hogy egy esetlegesen bekövetkező vészhelyzetben mik a terveik, milyen csatornákon fognak kommunikálni, és mi a lakosság teendője.

Az Energiaklub aggódva figyeli az ukrajnai háborúból adódó nukleáris veszélyeket és az ezzel kapcsolatos információhiányt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség március 8 óta nincs kapcsolatban a csernobili atomerőmű megfigyelő berendezéseivel, március 9-én pedig megszakadt az erőmű áramellátása, mert a harcokban megsérült az ellátást biztosító vezeték. Ezáltal veszélybe került a kiégett fűtőelemek hűtése. A magyar olvasók ezt követően nehezen tudtak hiteles forrásokból informálódni, hogy a kialakult helyzet mennyire veszélyes a Magyarországon élők számára.

Évtizedek óta hangsúlyozzuk a megújuló energiákra alapuló, decentralizált energiarendszer fontosságát, amely nem csak klímavédelmi és környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági szempontból is fontos. Az ilyen rendszer földrajzilag elszórtabban helyezkedik el, és többfajta helyi energiaforrásra épül, egy esetleges ellenséges támadás nehezebben tudja kiiktatni. Támadás esetén a megújuló energiaforrásokra épülő erőművek nem okoznak további súlyos környezeti katasztrófákat.

Március 10-11-én az EU állam- és kormányfői megpróbálnak kidolgozni és elfogadni egy sürgős tervet a tagállamok orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének fokozatos megszüntetésére. Az európai atomenergia-ágazat hasonló problémával küzd, amelyet azonban valószínűleg még nehezebb lesz kezelni. Az ágazat nagymértékben függ az orosz tulajdonú vállalatoktól, és nem csak a Közép- és Kelet-Európában. Az EU legutóbbi, Oroszországgal szembeni szankciói egyelőre nem terjednek ki a nukleáris ágazatra, de néhány, évek óta erőltetett és viszonylag előrehaladott tervezésű vagy előkészítettségű új erőmű-építési projektet már töröltek vagy a közeljövőben törölhetnek.