Hatékony energiagazdálkodás kulturális célú közintézményekben

Budapest Főváros Önkormányzatát 2016. decemberében különböző szakértői szolgáltatásokkal segítettük abban, hogy kulturális intézményeit energetikai szempontból hatékonyabban tudja működtetni és fejleszteni.

A színházak és hasonló intézmények energiaracionalizálását célzó akció az alábbiakra terjedt ki:

1. Színházak energetikai felmérése

Az első feladat 5 budapesti színház energetikai felmérése volt, melyet energetikai tanúsítási jogkörrel rendelkező, intézményi felmérésben és beruházásokban jártas szakértők végeztek.

A felmérésben az általános energiafogyasztási és műszaki adatok mellett a korábbi beruházások, azok eredményei mellett a jövőre nézve javasolható, vagy már tervbe vett intézkedések, korszerűsítési beruházások is szerepeltek.

A felmért színházak: József Attila Színház, Katona József Színház, Madách Színház, Radnóti Színház, Vígszínház.

2. Kézikönyv elkészítése

A színházak és egyéb kulturális célú közintézmények számára készített kézikönyv a hatékony energiagazdálkodás megvalósításának részletei mellett hazai és nemzetközi jó példákat, a megvalósítás finanszírozási lehetőségeit és a zöld beszerzés kérdéskörét is bemutatja. 

3. Szakértői látogatás és workshop

A projekt fontos eleme volt, hogy az összegyűjtött ismereteket személyes keretek közt is átadjuk a célcsoportnak, vagyis a városban üzemelő színházak energiagazdálkodásban érintett munkatársainak. A szakértői látogatás során a színházak üzemeltetésében érintett szakemberek helyszínen tekinthették meg a Vígszínházban és a József Attila Színházban korábbi években megvalósult jó beruházási példákat, konzultálhattak a projektgazdával és a felmérést készítő energetikussal.