Energiahatékonyság a középületek felújításában

Az energiahatékonyság egyre nagyobb szerepet játszik a középületek felújításában is; erre a tényre irányítja rá elsősorban a közszféra figyelmét az Európai Unió INTERREG EUROPE 2014-2020 Programja által finanszírozott „REBUS – REnovation for Energy efficient BUildings” elnevezésű projektje, amely 2016-2021 között kerül megvalósításra olasz, görög, angol, német, román, lengyel és magyar régiók illetve helyi szervezetek együttműködésével. A projektben az Energiaklub szakértőként vesz részt.

A BORA 94 Nonprofit Kft. által jegyzett projekt célja a partnereknél alkalmazott, már bevált gyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalatcseréken keresztül olyan jó példák beazonosítása és átvétele, amely által az elkövetkező időszakban a Strukturális Alapok és más, helyi támogatási források hatékonyabban kerülhetnek felhasználásra.

A REBUS projekt keretében a helyi viszonyok elemzését követően jó példák gyűjtése és elemzése, majd pedig azok potenciális átvételének beazonosítása történik hét akcióterven keresztül, az energiahatékonyság területén élenjáró és kevésbé fejlett régiók között.

A projekt sikeres lebonyolítása és az eredmények hasznosulása elképzelhetetlen a helyi érintettek bevonása, támogatása és aktív részvétele nélkül. Ezért a magyar partner, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. már a projekt előkészítése során stratégiai partnerséget alakított ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságával (Nemzetgazdasági Minisztérium), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattal, Miskolc Megyei Jogú Várossal, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Kft-vel és más energetikával foglalkozó intézményekkel, szakértőkkel, civil szervezetekkel.

A Miskolcon megtartott 4. Interregionális Tapasztalatcsere Rendezvény és Projekttalálkozó kiváló alkalmat teremtett a hazai jó gyakorlatok bemutatására és a partnerek közötti eszmecsere továbbvitelére. Az eseményt Lenártek András, a BORA 94 Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg, majd Török Dezső, a B-A-Z Megyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte a résztvevőket. Senecát idézve elmondta, „Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon” – amely nem csak a pénzre, hanem az energiára is igaz. Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviseletében Bánkuti Eszter, a Terület- és Településfejlesztési Osztály vezetője vázolt fel egy átfogó képet a partnereknek az Operatív Program (TOP) megyei szintű megvalósítására való felkészülésről és lebonyolításának jelen állásáról. Prezentációjában számos jó példát is bemutatott. Olajos László, a Miskolc Holding Zrt. energetikai projektvezetője Miskolc város részéről bemutatta Miskolc energetikai fejlesztéseit és ambiciózus terveit, miszerint 2030-ra a város 100%-ig vissza kívánja szorítani a fosszilis energiák használatát. A délelőtti programot Vass Lajos, az ÉMI irodavezetője zárta, aki kiemelte az ÉMI szerepét az energiahatékony építésben, az adatok szisztematikus gyűjtésében a Nemzeti Épületenergetikai Rendszeren (NÉER) keresztül, az építési anyagok kutatásában és tesztelésében, a minőségbiztosításban, valamint felhívta a résztvevők figyelmét az ún. „Solar Decathlon Europe 2019” elnevezésű nemzetközi rendezvényre, amelynek rendezési jogát nemrégiben nyerte el a szervezet. A rendezvény célja innovatív és erőforrás-hatékony építési technikák, technológiák és módszerek felvonultatása, amelyre európai egyetemek pályázhatnak.

Délután a delegáció Mádra látogatott, ahol Körtvélyesi Gergő jegyző, és Juhászné Panyik Anita, a kultúrház vezetője mutatták be a község energetikai fejlesztéseit. A tanulmányút keretében a résztvevők megtekintették a nemrégiben felújított és új funkcióval bővülő Grossmann és Zimmermann házakat, a Borsay kastélyt, az óvodát, a kultúrházat és a fejlesztés alatt álló könyvtárat.

Az esemény második napján a partnerek egy gyakorlatorientált kézikönyv, az „Energy Renovation Path” elnevezésű dokumentum kidolgozásáról egyeztettek, amely nagymértékben segítheti a közszférában dolgozók energiahatékony tervezéssel és megvalósítással kapcsolatos tudásbővítését, mivel kézzel fogható javaslatokat soroltat majd fel az energiahatékony középület-felújítás négy fázisára vonatkozóan, amelyek a tervezés, kivitelezés/finanszírozás, monitoring és kapacitásbővítés. Emellett a szakpolitikai intézkedések javítását célzó helyi akciótervek előkészítését is megkezdték.

 

A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

REBUS_jpeg.jpg        BORA94_jpeg.jpg