GreenScape - a természetalapú megoldások alkalmazása a városi szürke infrastruktúrában

A GreenScape CE projekt elősegíti a természetalapú megoldások és a zöld infrastruktúra beépítését a városi szürke infrastruktúrába olyan 5 kelet-európai városban, amelyeket súlyosan érint a fokozódó városi hőszigethatás: Milánó, Ptuj, Szeged, Varsó és Zágráb. Mindezt az egymástól való tanulás, a nemzetközi kapacitásépítés és a részvételi döntéshozatal módszereire alapozva valósítja meg.

A projekt célja, hogy lehetővé tegye a természetalapú megoldások elterjedését a kísérleti városi területeken azáltal, hogy elősegíti a szakpolitikai tanulást, és javítja a döntéshozók és a helyi közösségek közötti jobb együttműködést lehetővé tevő többszintű kormányzási struktúrákat.

A GreenScape CE konzorcium hat közép-kelet-európai ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Szlovénia) 12 partnerszervezetéből áll, és öt kísérleti területet foglal magában, ahol a természetalapú projektek azonosítására és a részvételi döntéshozatal tesztelésére kerül sor.

Az Energiaklub intenzíven fogja támogatni a zöld infrastruktúra keretrendszer elfogadását, amely lehetővé teszi a természetalapú projektek szélesebb körű elterjedését, valamint a természetalapú megoldások gazdasági, társadalmi és kulturális előnyeinek hangsúlyozásával növeli a polgárok, a politika és a döntéshozók tudatosságát. Az Energiaklub fő szerepe az éghajlatváltozás hatásaival, a zöld infrastruktúrával és a természetalapú megoldásokkal foglalkozó tananyag kidolgozásában való részvétel és a műhelytalálkozók lebonyolítása.

Az Energiaklub kapacitásépítéssel és technikai segítségnyújtással támogatja Szeged városát a kísérleti projektfejlesztés minden fázisában, valamint az érdekeltek részvételével zajló magyarországi rendezvények és más városokkal való találkozók szervezésében, hogy a tapasztalatokat más települések is átvehessék. 

A projektet az INTERREG CE Program támogatja, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A hivatalos honlap az eredményekkel, eseménynaptárral elérhető itt.