Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága

Komoly kockázatokat jelent a magyar lakosság számára, ha az ország nukleáris biztonságát illető kérdésekben a szakértő hatóságok helyett a kormány dönt, mint arra az atomtörvény legújabb módosítása lehetőséget ad. Az Energiaklub és a Greenpeace ezért több nemzetközi szervezettel közösen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordult, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar nukleáris szabályozás sérti a nemzetközi egyezményeket.

A 2016 decemberében megszavazott atomtörvény módosításának értelmében a magyar kormány rendeletben írhatja felül az Országos Atomenergia Hivatal határozatait az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében. Ez ellenkezik a nukleáris biztonság alapelveivel és sérti a vonatkozó nemzetközi előírásokat is.

A Greenpeace, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) ezért levélben fordult a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez. A szervezetek azt kérik a nemzetközi szervezettől és az egyezmény tagjaitól, hogy vizsgálják meg az az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét korlátozó új magyar szabályozást 2017. március 27-én kezdődő értekezletükön.

„A nukleáris biztonságot veszélyezteti a jelenlegi szabályozás, mert a szakértelem a hatóságoknál van, és beláthatatlan következményei lehetnek ha a határozataikat a mindenkori kormány felülírhatja” - mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője. 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Koritár Zsuzsanna [email protected]