Újabb 18 magyar település csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez

A települési Fenntartható Energia Akciótervek képezik a jövőbeli energetikai fejlesztések egyik legfontosabb alappillérét. 18 Dél-dunántúli önkormányzat csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez és vállalta egyúttal, hogy egy éven belül elkészíti a település energetikai akciótervét.

Dél-dunántúli önkormányzatok energetikai fejlesztéseit támogatja a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (DDRFÜ) és az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közös rendezvényével, melyre 2013. június 25-én került sor Pécsett.

Kevesek számára ismert, hogy 2014-2020 között egyes önkormányzati energetikai fejlesztési források igénybevételét feltételekhez köti az Unió. Ilyen feltétel az Európai Bizottság által kezdeményezett Polgármesterek Szövetségéhez való csatlakozás is, amelynek Európában ugyan már több mint 4,700 tagja van, Magyarországról eddig csak 19 település csatlakozott. A szövetség tagjai vállalják, hogy 2020-ra legalább 20%-kal csökkentik széndioxid kibocsátásukat, elősegítve az uniós éghajlatvédelmi célok elérését. Az önkormányzatok a csatlakozást követő egy éven belül Fenntartható Energia Akcióterveket készítenek a szükséges intézkedések bemutatásához, majd 2020-ig megvalósítják azokat. Az akciótervek elemzik többek között az önkormányzati és lakossági épületek hő- és villamos energia fogyasztását, a közvilágítás energia fogyasztását, valamint a közlekedéssel kapcsolatos üvegházhatású gáz kibocsátás mértékét. Ezt követően intézkedésjavaslatokat fogalmaznak meg, melyek bevezetésével elérhető az energia- és üzemanyag fogyasztáshoz kapcsolódó, legalább 20%-os széndioxid kibocsátás-csökkentés.

A rendezvény során Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere mellett Tab, Alsómocsolád, Bikal, Egyházaskozár, Gödre, Hosszúhetény, Magyarszék, Mindszentgodisa és Szászvár polgármesterei írták alá a csatlakozási dokumentumot. További nyolc önkormányzat az elkövetkezendő hetekben csatlakozik a Szövetséghez, közel megduplázva ezáltal a magyarországi tagok számát. A DDRFÜ és az Energiaklub ezt követően dolgozza ki a települések Fenntartható Energia Akcióterveit, amelyek megvalósításához szakmai tanácsadást is biztosítanak.

A rendezvényt és az akciótervek kidolgozását a DDRFÜ által vezetett MANERGY projekt (CENTRAL EUROPE program), valamint az Energiaklub által menedzselt „100% Megújuló Energia Települések” projekt (Intelligent Energy Europe program) közösen finanszírozta.

Az Európai Bizottság által 2008-ban létrehozott Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) helyi és regionális önkormányzatokból álló fő európai mozgalom, amely önkéntes elkötelezettséget vállal az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások saját területükön történő hasznosítása iránt. Az elkötelezettséggel a Covenant aláíróinak az a célja, hogy elérjék és túlszárnyalják az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20%-os CO2-kibocsátás csökkentést.