Trilliókat energiahatékonysági beruházásokra

November 15-16-án tartják éves csúcstalálkozójukat a G20 országok vezetői Törökországban. Az Energiaklub is csatlakozott ahhoz a 35 vállalathoz és szakmai szervezethez, amelyek az európai E3G kezdeményezésére arra szólítják fel a G20 vezetőket, hogy emeljék az energiahatékonysági beruházásokat az infrastrukturális beruházásokkal egy fontossági szintre.

Becslések szerint 90 trillió dollárnyi infrastrukturális beruházás várható 2030-ig világszerte. Az, hogy milyen beruházásokat valósítunk meg a következő évtizedekben, nagyban meg fogja határozni, hogy sikerül-e megfékeznünk a klímaváltozást.

 

A G20 országok fogyasztják el a világ teljes energiafelhasználásának 80%-át. Világszinten hatalmas csökkenést érhetnénk el a klímaváltozást okozó fosszilis energiaforrások felhasználása terén, ha ezek az országok a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznének az energiahatékonysági beruházásokra.

Számtalan közgazdasági elemzés mutatja ki, hogy az energiahatékonysági beruházások ösztönzése csaknem minden más gazdaságfejlesztési programnál kedvezőbb eredményeket hoz: sok esetben az infrastrukturális beruházások hatásait is túlszárnyalják az elért adóbevételek, munkahelyteremtés, GDP-növekedés és külkereskedelmi mérleg alakulása szempontjából.

Az energiahatékony technológiák és szolgáltatások ösztönzése révén a G20 országok vezetői hozzásegíthetik országaikat klímavállalásaik eléréséhez, az életminőség javításához és munkahelyek millióinak létrehozásához.

Számos példa mutatja, hogy az épületek, ipar és berendezések hatékonyságának javítására tett intézkedések és szabályozások ezekben az országokban is jelentős magánberuházásokat generáltak, így a hasznok jócskán meghaladták a rá fordított társadalmi költségeket.  

A kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek arra hívják fel a világ vezető országainak kormányfőit, hogy a decemberi párizsi nemzetközi klímatárgyalások előtt kötelezzék el magukat az energiahatékony beruházások finanszírozása mellett.

Tehát:

  • sorolják az energiahatékonysági beruházásokat az infrastrukturális beruházásokkal egy prioritási szintre;
  • értékeljék a strukturális reformokat és azonosítsák a fennálló pénzügyi akadályokat;
  • kötelezzék el magukat a lakossági beruházások támogatása iránt, és csoportosítsanak számottevő forrásokat a lakóépületek felújítása terén mutatkozó hatalmas lakossági finanszírozási igény kielégítésére.