Tízből hét magyar védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben

A lakosság több mint 80%-a a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt – derül ki az Energiaklub legújabb, országos reprezentatív felméréséből. A teljes lakosság fele konkrét intézkedéseket vár települése önkormányzatától, és többségük személyesen is bekapcsolódna helyi klímaprogramokba.

Kutatásunkból kiderül, hogy a lakosság több mint 70%-a saját településén is egyre forróbb nyarakat, és hirtelen hőmérsékletingadozásokat tapasztal. Tízből hatan egyre gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek lakóhelyükön.

Elsősorban a kisebb településeken élők tapasztalnak egyre forróbb nyarakat, egyre gyakoribb aszályokat és a kártevők elszaporodását.

 

A válaszadók leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségügyi problémákat okoz számukra vagy szeretteik számára Sokan aggódnak amiatt, hogy kár keletkezik lakóingatlanukban, illetve termésükben, valamint hogy a szélsőséges időjárás miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki.

A magyar lakosság több mint 70%-a védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben. A válaszadók 64%-a érzi úgy, hogy nem kap elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjon ezek ellen. A felmérés eredményei szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy az önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen.

Ehhez szeretnénk hozzásegíteni a települési vezetőket nemrégiben indult, Klímaválasz elnevezésű képzési programunkkal. Az ingyenes, felkészülést segítő programban összesen 140 önkormányzati vezető vehet részt a tél folyamán. A képzés végére a résztvevők várhatóan konkrét lépések tudnak tenni a klímaváltozás helyi hatásainak kezelése érdekében.

Az önkormányzatok számíthatnak a lakosság aktivitására is - derül ki a kutatásból. Tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy részt vennének olyan helyi programokban, amelyek révén a település jobban felkészülhet a környezet várható változásaira. A válaszadók ötöde rendszeresen, közel fele alkalmanként, 16%-a pedig vészhelyzetek esetén kapcsolódna be ilyen programokba.

Nem csak homokzsák-pakolásra kell gondolni: faültetések, balkon- és udvarzöldítési programok segítségével még a nyári hőségnapokon is érezhetően hűsebbé válhat egy-egy tér, utca, vagy akár városrész mikroklímája. A csapadékvíz összegyűjtésével és hasznosításával akár az aszályos hetekben is ingyen megoldható a konyhakertek öntözése.

 

Az adatfelvétel országszerte 1600 fő telefonos megkérdezésével, 2015 júliusában zajlott. A minta megbízhatóan reprezentálja a magyar lakosságot az életkor, nem, iskolai végzettség és régiók tekintetében.


A Klímaválasz projekt izlandi, liechtensteini és norvégiai támogatásból valósul meg, az Energiaklub, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete Környezetgazdaságtani Tanszékének kutatócsoportja (ESSRG) és a GHG Analytics Kutató és Tanácsadó Kft. együttműködésében.