Árvizektől a zöldülő gazdaságig

útmutató önkormányzatoknak az éghajlatváltozási stratégiához
Fülöp Orsolya, Király Zsuzsanna, Lohász Cecília, Váczi Vincent, Hartman Mátyás (Szent István Egyetem)

Bár a települések vezetői szabadon eldönthetik, rendelkeznek-e éghajlatváltozási stratégiával, többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül a klímavédelmi szempontokat. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy várhatóan milyen hatásokkal lesz az éghajlatváltozás a településekre, és lehetőség szerint hogyan előzhetjük meg azokat, de legalábbis készüljünk fel rájuk. Kiadványunk rávilágít arra, hogy az elemi fontosságú lépések nem csak újabb terheket, hanem egyúttal lehetőségeket is jelentenek az önkormányzatok számára. Rövid, érthető és hasznos útmutatónkból megtudhatja, hogyan kezdjenek hozzá a stratégia elkészítéséhez: tanácsainkat megfogadva pénzt takaríthatnak meg, megfelelően tájékoztathatják a településén élőket, úgy, hogy közben a helyi gazdaságot is élénkítik.

A kiadvány az alábbi témákról szól:

  • Mit nyerhetünk az éghajlatváltozási stratégiával?
  • Milyen hatásai lesznek az éghajlatváltozásnak?
  • Melyek a stratégiai tervezés lépései?
  • Bemutatjuk a stratégiai tervezés területeit: energiagazdálkodás, erdőgazdálkodás, településrendezési eszközök, közlekedés, vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás, mezőgazdaság, zöld közbeszerzés, tájékoztatás és szemléletformálás, együttműködések és partnerség, finanszírozási lehetőségek.

A kiadvány színes, A4-es formátumú, 28 oldalas.

A kiadvány regisztráció után ingyenesen letölthető a honlapunkról. Postaköltség fejében nyomtatott formában megrendelhető a [email protected] email címről.

A kiadvány megjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.