Városi adaptáció - képzésfejlesztés - CLIM-CAP

Az éghajlatváltozás hatásait már a bőrünkön érezzük a városokban is. A városi adaptációról szóló anyagok azonban nem kapnak elég hangsúlyt a területfejlesztők, várostervezők, építészek képzésében. A CLIM-CAP projekt két év alatt öt uniós tagország (Németország, Hollandia, Anglia, Spanyolország és Magyarország) szakértőinek fejleszt a városi adaptációról szóló, igényeknek megfelelő képzési programot. A városi adaptáció a települések azon erőfeszítéseit jelenti, melyek a melegebb városi klímához és a megváltozott éghajlat hatásaihoz való alkalmazkodásban segíti őket. A projekt során fejlesztett képzés településfejlesztők, várostervezők, tájépítészek és építészek tudását gyarapítja a témában, és a tervezésis folyamatokban résztvevő szakemberek közötti tapasztalat és tudáscserét is segíti.

Típusa:

képzés

Célcsoport:

településfejlesztők, várostervezők, tájépítészek, építészek

Leírás:

Kompetenciák a fenntartható városfejlesztésben: képzés az építészet és a várostervezés klímaadaptációjához

Ahogy bolygónk klímája folyamatosan melegszik, egyre fontosabb, hogy városaink, falvaink és otthonaink megfelelően alkalmazkodjanak az árvizekhez, hőhullámokhoz és más extrém időjárási viszonyokhoz. Az EU Élethosszig Tartó Tanulás Programja által finanszírozott CLIMCAP egy kétéves összeurópai projekt, amelyet azért hoztunk létre, hogy a klímaváltozáshoz való adaptációt oktató képzést állítsunk össze az épített környezettel foglalkozók számára. A CLIMCAP-projektben egy olyan innovatív, EU által akkreditált képzést állítunk össze az épített környezettel foglalkozó szakemberek számára, amely gyakorlati ismereteket és tudást nyújt az épített környezetben való adaptáció tervezéséhez és végrehajtásához. A klímaváltozáshoz való adaptáció helyi szintű integrálása a várostervezés, az építészet és az építőipar területén kiemelt fontosságú ahhoz, hogy biztosítsuk a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást azokon a helyeken, ahol az emberek élnek és dolgoznak. Az új képzés tervét öt különböző EU-tagországból érkező tapasztalt partner dolgozza ki együtt, akik a klímaváltozáshoz való adaptáció hatásaival, már meglévő képzési anyagokkal és modulokkal kapcsolatos erőforrásaikat és szakértelmüket osztják meg. A kutatási szakaszban megállapítottuk, hogy hézagos a tudásátadás és a kommunikáció a tértervezésért és -kialakításért felelős szakemberek, illetve Európa vezető kutatásai és megoldásai között.

Képzés és ismeretek

A CLIMCAP-projekt középpontjában a klímaváltozáshoz való hatékony adaptációra fókuszáló képzés és ismeretek állnak, amelyeket várostervezők, építészek és más, városaink és falvaink épített környezetét tervező, építő és karbantartó szakemberek számára készítünk. Bolygónk változó klímája növeli az extrém időjárási viszonyok előfordulását, és ez egész Európában hatással van a falvak és városok szociális, gazdasági és környezeti minőségére. A melegebb, nedvesebb telek és a forró, száraz nyarak minden településre és annak lakóira egyaránt szociális, környezeti és gazdasági hatással vannak – sokszor a társadalom legsebezhetőbb tagjaira gyakorolva a legnagyobb hatást. Még az üvegházhatású gázok csökkentésének legoptimistább forgatókönyvei szerint sem lehet megállítani a folyamatban levő klímaváltozást. Ezek a hatások új kockázatokat és új sebezhető felületeket teremtenek, amelyek kockáztatják a lakosság életminőségét és egészségét. Bár továbbra is vannak bizonytalan tényezők, a döntéshozóknak szükségük van az alkalmazható tudásra a tudomány és a gyakorlat területéről ahhoz, hogy az adaptációhoz szükséges intézkedéseket meghozza. Ennek ellenére a mai napig nem történt meg a tudományos eredmények integrálása a városfejlesztési és -tervezési gyakorlat területére – az előre megállapított tervezési eljárások miatt pedig sem innovatív megközelítésekkel, sem pedig adekvát tudással nem lehet integrálni hatékony klímaváltozás-adaptációs intézkedéseket a tervezési és építési gyakorlatba. A CLIMCAP-projekt legfontosabb célja egy olyan képzési program kifejlesztése, amely a klímaváltozáshoz való adaptációval kapcsolatban körültekintőbb és proaktívabb fejlesztést eredményez a városokban és falvakban azáltal, hogy az épített környezettel foglalkozó, tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó szakembereket látja el ismeretekkel.

A projekt legfontosabb céljai:

Tanterv létrehozása, amely – piac- és igényfelmérés alapján – kiszolgálja a képzők igényeit úgy, hogy az kitöltse a partnerországban a klímaváltozáshoz való adaptációval kapcsolatos képzésekben jelenleg meglévő hézagokat.

Képzési program létrehozása, amely átadja a klímaváltozáshoz való adaptációval kapcsolatos integrált tudást az épített környezet és a várostervezés eljárásrendjeinek területén. 

Minden projektpartner egy próbaképzést fog tartani a saját országában, és kiértékeli a képzők és a résztvevők tapasztalatait róla, hogy véglegesítse a CLIMCAP-képzést.

Az CLIMCAP-tanterv és képzés révén új képességek fejlesztését segítjük elő az épített környezettel foglalkozó szakemberek között, ami által az épített környezetben a klímaváltozáshoz való adaptációval kapcsolatos döntések meghozatalánál jobban érvényesül az integrált megközelítés.

A CLIMCAP-tanterv és képzés hatékonyságának folyamatos nyomonkövetése, értékelése a projekt teljes időszakában.

 

A projektben résztvevő partnerek:

Ruhr-Universität Bochum (D), Klimatológia (projektkoordinátor)

Town and Country Planning Association (UK) www.tcpa.org.uk

Akademie der Ruhr-Universität gGmbH (D)

Wageningen Business School (NL)

Energiaklub (HU)

Technical University of Catalonia (ES)

 

A képzés főszponzora a KnaufInsulation