SAJTÓKÖZLEMÉNY Mecsek-Magyar Urán Resources (1-0)

Nemet mondott a Pest Megyei Kormányhivatal a Magyar Urán Resources Kft.-nek, így egyre nagyobb az esély, hogy megmenthető a Mecsek tájvédelmi körzete az uránbányászat okozta környezeti pusztításától.

A Magyar Urán Resources Kft. már 2016 óta próbálkozik az uránbánya újranyitásához szükséges engedély megszerzésével. A cég a Mecsek szívében, Natura 2000-es területen tervezné az uránbányászat megkezdését, ezzel károsítva a Mecsek különleges madárvédelmi területét, egyedülálló növénytársulásait, állatvilágát és geológiai formáit.

A környezetkárosítás mellett a helyiek számos más ok miatt sem támogatják az uránbánya újranyitását. Ahogy az Energiaklub 2018. májusi felméréséből kiderült, a pécsi és környéki lakosságon belül 10-ből csak 4-en támogatnák, hogy újraüzemeljen az uránbánya, félnek az ivóvíz- és levegőszennyezéstől és elutasítják a tervezett természetrombolást. A pécsiek a kutatás szerint attól is tartanak, hogy ingatlanuk elértéktelenedik. 

Tavaly decemberben lehetőség nyílt volna mind a helyiek, mind a civil szervezetek számára, hogy az engedélyeztetési eljárás keretein belül tartandó nyilvános fórumon kiderüljön, miért van akkor szükség uránbányát nyitni egy Natura 2000-es területen. A fórumot megelőzően az Energiaklub online petíciót indított az uránbánya újranyitásának megakadályozása érdekében, melyet csaknem 2000 magánember mellett olyan környezetvédelmi szervezetek támogattak, mint a Greenpeace Magyarország, az MTVSZ vagy a pécsi Zöfi. A fórum ezek után ismeretlen okok miatt elmaradt, pótlására az óta se került sor.

A Magyar Urán Resources Kft. ezek után az eljárás szüneteltetését kérte, mert a kormányhivatal által kért hiánypótlásokat nem tudták a megadott időre teljesíteni. Az eljárásban ügyfélként résztvevő Energiaklub azonban a hosszabbításhoz nem járult hozzá.

Ahogy most a Pest Megyei Kormányhivatal végzéséből kiderül, ez nem tetszett a cégnek. Fellebbezésük indoklása szerint „jelen eljárásban tényszerű, hogy több ügyfél szerepel, ezen ügyfelek között azonban számos olyan található, amely ügyfél gyakorlatilag ellenérdekű félként vesz részt az eljárásban figyelemmel arra, hogy kérelmük arra irányul, hogy az elsőfokú hatóság a Fellebbező (Magyar Urán Resources Kft.) környezetvédelmi engedély kiadása iránti kérelmet elutasítsa.”

Így szerintük jogtalan, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalának végzése alapján ne fogadják el az eljárás szüneteltetési kérelmüket és jogtalan szerintük a civilek részvétele is az eljárásban, hiszen ellenérdekű félnek számítunk.

A Magyar Urán Resources Kft. tehát már az engedélykérelmi eljárás során is elhatárolódik attól, amit az Energiaklub képvisel, jelesül hogy egy Natura 2000-es terület környezetét védeni kell és nem uránbányászattal elpusztítani.

A végzés azonban szerencsére tiszta. A jog jelen esetben a zöldek mellé állt és egyértelművé tette, hogy ügyfélként a környezetvédők, a pécsiek és a Mecsek szava számít. Kellemetlenség most ez a cégnek, a környezetvédőknek és a környezetnek azonban óriási győzelem.

Az Energiaklub honlapján további információk találhatók az eljárásról, az uránbányászat kockázatairól és lehet csatlakozni Veszélyben a Mecsek petíciónkhoz is.

További kérdésekben keresse bizalommal az atomenergia projektfelelőst, Mátyás Esztert a [email protected] címen.

Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület

Budapest, 2019. augusztus 2.