Paks II telephely-engedélye felelőtlen és veszélyes, ezért azonnal vonják vissza

Bebizonyosodni látszik, amit eddig csak szakmai körökben, folyosói pletykákban hallottunk: a földrengésbiztonsági, földtani kutatásokat készítő szakértőket arra kényszerítették, hogy eltitkoljanak fontos adatokat. Vagyis Paks II úgy kapta meg a telephely-engedélyt, hogy az eljárás során fontos geológiai adatokat hagytak figyelmen kívül.

Többek állítása szerint a vizsgálatok eredményeit bemutató konferencián sem volt szabad beszélni azokról az adatokról, információkról, amelyek komolyan megkérdőjeleznék a telephely földrengésbiztonsági megfelelőségét. Márpedig ilyen adatok, vizsgálati eredmények léteznek. Paks II tervezett telephelyéről tehát jelenleg nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy biztonságos.

Paks II megépítéséhez rengeteg hatósági engedélyre van szükség. Az egyik ilyen a telephely- engedély, amelyet Paks II március 30-án kapott meg jogerősen az illetékes hatóságtól (Országos Atomenergia Hivatal). Az engedélyezési eljárás végig egy fekete doboz volt: a hatósági döntéshozatali folyamat nem volt átlátható, és nem készültek független ellenőrző vizsgálatok. Az MVM Paks II. Zrt. telephelyengedély-kérelmét megalapozó Földtani Kutatási Program anyagai nyilvánosan nem hozzáférhetőek, azok számadatainak és következtetéseinek független ellenőrzésére szinte nincs lehetőség. Az Energiaklub szeretett volna ügyfélként részt venni a folyamatban, azonban az Országos Atomenergia Hivatal ezt elutasította.

Álláspontunk szerint az engedély megadásakor súlyos felelőtlenséget követett el a hatóság, hiszen az eljárás során olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek a környezet- és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik. Egy atomerőmű felépítése nem játék. Mindnyájan tudjuk, milyen következményekkel járhat egy nukleáris baleset.

Az Energiaklub mindezekért azt követeli, hogy azonnal vonják vissza a hibás, hiányos adatok alapján kiadott telephely-engedélyt, a magyar kormány pedig hagyjon fel a minden szempontból veszélyes, káros, és felesleges Paks II projekt további erőltetésével.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Fabók Márton [email protected]
Fülöp Orsolya [email protected]