Paks és az igazság ügye

Egyre távolabbi jövőbe tolódik az az idő, amikor a magyar társadalom megismerheti azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderülhetne, hogy mi történt nyáron Pakson, a 2 blokk újraindításakor. Pedig jövő márciusban másodszor is újraindítják a 2003 áprilisában szerencsétlenül járt reaktort.

 

1. 2004. szeptember 29-én jog- és környezetvédő szervezetek egy csoportja beperelte az Országos Atomenergia Hivatalt amiatt, hogy az OAH megtagadta a paksi 2. blokk újraindításával kapcsolatos szakértői anyagok közreadását. A keresetet benyújtók szerint a dokumentumok megismerése a nyilvánosságra tartozik. Jogellenesnek tartják, hogy kérelmüket az OAH saját jogi álláspont kialakítása nélkül, pusztán a Paksi Atomerőmű tiltó levelére hivatkozva utasította el. Az eljáró bíróság ennek az ügynek az első tárgyalását tűzte ki 2005. március 30-ra, azaz a kereset benyújtásától számítva több mint fél évvel későbbre.

Az Energiaklub, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), és a Védegylet megdöbbenéssel veszik tudomásul a perindítás és az első tárgyalás időpontja közti fél évet. Ez a csúszás minden törvényes határidőn túl van, hiszen a jogszabályok szerint minden ügyben ki kell tűzni a tárgyalást legkésőbb a keresetlevél beérkezését követő 4 hónapon belül, jelen esetben azonban a törvény soron kívüli eljárást tesz kötelezővé. Álláspontunk szerint, a soronkívüliség az információszabadság érvényesülésének egyik garanciája. A közérdekű adatok közzététele iránti ügyekben az időhúzással a szabadságjog lényegi eleme vész el: az állampolgárok részvétele a közfontosságú döntési folyamatokban. A késlekedés kapcsán a fenti szervezetek levelet írtak Lomnici Zoltánnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének.

2. A tervek szerint 2005 márciusának végén az üzemzavar óta már másodszor indul újra az atomerőmű 2. blokkja. Ekkor azonban már más módon kell majd indítani a reaktort, mivel a reaktor környékén rendelkezésre álló fűtőelemekből nem lehet egy egész reaktortöltetet összeállítani. Az akna azonban, amely a friss fűtőelem beszállítására szolgál, az üzemzavar során keletkezett nukleáris hulladékkal van tele, s ennek bolygatása igen kockázatos lenne. A fűtőelemek beszállítására felmerült alternatív módozatot az OAH 2004 nyarán még ellenezte. Amennyiben az OAH ezen körülmények ellenére is engedélyt ad a blokk üzembe állítására, úgy ez lesz a második olyan újraindítás a kettes blokkban, amelynek kockázatairól a társadalomnak nem lesz érdemi információja.

3. Színesíti a képet Kocsis István kettős posztja, aki paksi vezérigazgatóként immár az erőmű tulajdonosának, az MVM Rt-nek is operatív vezetője. Ez legalább is felvetheti az összeférhetetlenséget. Az Energiaklub felszólítja az APV Rt. vezetőségét, hogy teremtsen tiszta helyzetet a hazai villamos-energia rendszerben, hiszen amíg a nagyfeszültségű hálózat és a legnagyobb magyar erőmű egyazon személy vezetése alatt áll, addig igen magas a visszaélések kockázata. A jelenlegi helyzet az erőmű piaci pozícióinak erősítését eredményezi a szektor egyéb szereplői rovására, s ez alapjaiban ellenkezik az EU törekvéseivel, de leginkább a józan ésszel.