Online workshopokon mutattuk be MULTIPLY projektünk eredményeit

MULTIPLY projektünk legfontosabb eredményeit 3 online workshopon mutattuk be, azzal a céllal, hogy a projektben résztvevő 7 hazai településen túl, a lehető legszélesebb körben eljuttassuk hazai önkormányzatok számára a projekt tapasztalatait. Az első két workshopon a projekt keretein belül kifejlesztett energiatervezési eszközünket mutattuk be, kis és nagytelepüléseknek/kerületeknek külön eseményen. Harmadik workshopunkon pedig frissen megjelent „Hazai önkormányzatok jó gyakorlatai klímatudatos településfejlesztéshez” című kiadványunké volt a főszerep, melyben hazai önkormányzatok jó példáin keresztül adunk útmutatást klímatudatos településfejlesztéshez.

Március 10-én két workshopot tartottunk „Spóroljon az önkormányzat: Készítse el önállóan települése energiatervét!” néven, délelőtt 10-12 között a 10 ezer fő alatti, délután 14-16 óra között pedig a 10 ezer fő feletti önkormányzatok képviselőit vártuk online eseményünkre. A workshopok célja az volt, hogy bemutassuk MULTIPLY projektünk keretein belül készült energiatervezési eszközünket, mellyel az önkormányzatok akár külső szakértelem és alvállalkozó nélkül, önállóan is képesek kidolgozni településük vagy település részük energiatervét. A workshopon praktikus tanácsokat adtunk a résztvevőknek, hogy hogyan használhatják az Energiaklub honlapjáról letölthető leíró sablont és Excel kalkulátort, melyet a MULTIPLY projektben résztvevő 3 önkormányzatunk: Ajka, Sopronkövesd és Répceszemere a tavalyi évben dolgozott ki.

Résztvevő önkormányzataink sikere is bizonyítja, hogy Energiaterv sablonunk és kalkulátorunk használatával az önkormányzatok önálló energiatervezése lehetséges és számos előnnyel jár. Mivel az önkormányzatok vannak leginkább tisztában a helyi viszonyokkal, fejlesztendő területekkel, ők tudnak igazán reális tervet készíteni a megvalósítható intézkedésekre. Fontos szempont, hogy mivel az önkormányzatok Energiatervükbe saját gondolataikat és ötleteiket építhetik be, motiváltabbak a megvalósításra és jóval nagyobb az esély, hogy a terv sok fejlesztési dokumentummal ellentétben nem a fióknak készül, hanem a gyakorlatban is megvalósul.

A kistelepüléseknek tartott workshopunk megtekinthető Youtube csatornánkon: https://www.youtube.com/watch?v=y3UYoTq29Rs&t=4380s

Április 7-én rendeztünk meg harmadik eseményünket, melyen bemutattuk frissen megjelent „Hazai önkormányzatok jó gyakorlatai klímatudatos településfejlesztéshez” c. kiadványunkat. Az útmutató, mely letölthető az Energiaklub honlapjáról, Ajka, Budapest 13. kerülete, Budaörs, Répceszemere, Sopronkövesd és Szarvas 11 jó gyakorlatán keresztül mutatja be, hogyan érvényesíthető a klímatudatos szemlélet a településfejlesztés során. Az eseményen először Győri Kata adott rövid betekintést a kiadvány tartalmába, a 6 témakör esettanulmányainak rövid összefoglalójával. Az útmutató ismertetése után, Budaörs, Répceszemere és Budapest XIII. kerület önkormányzatainak képviselői rövid előadással maguk is bemutatták a településen éppen futó vagy már lezárult projektjeiket. Budaörs képviselője a Pozitív Energiakörzet megvalósításáról, Budapest 13. kerületének képviselője az a lakosság zöldterület fejlesztési projektekbe történő bevonásáról beszélt, Répceszemere polgármestere pedig bemutatta, hogy majdnem 30 éve betöltött pozíciója során hogyan igyekezett településén egyre inkább növelni az energiahatékonyság és megújuló energiák szerepét. A bemutató és hazai jó példák mellett pedig, Csontos Csaba, az Energiaklub szakértője adott gyakorlati útmutatást az energiaszegénység kezelésre önkormányzatoknak.

Kiadvány bemutató workshopunk megtekinthető Youtube csatornánkon: https://www.youtube.com/watch?v=FrUizHcx2TE&t=1s&ab_channel=ENERGIAKLUB


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Győri Kata [email protected]