Önkormányzatok az energiahatékonyság útján

Sikerrel zárult az önkormányzatok energiahatékonysági beruházásainak lehetőségeiről szóló konferencia.

Az Energy Cities megbízásából az Energiaklub 2018. szeptember 26-án több mint 50 fős konferenciát szervezett az önkormányzatok energiahatékonysági beruházásai témájában. Már nem csak a költségvetés szűkössége, hanem a szigorodó jogszabályi előírások is rákényszerítik az önkormányzatokat a tudatosabb középület-üzemeltetésre és felújításokra. Ennek gyakorlati megvalósításához azonban sok helyen még kiegészítő információkra és támogatásra van szükség.

Az Energiaklub kiemelten fontosnak tartja az önkormányzatok szerepét a fenntartható energia-gazdálkodás megvalósításában, képzésekkel, szakmai támogatással (pl. SECAP-ok elkészítésével), szemléletformálási akciókkal és ehhez a konferenciához hasonló tájékoztató rendezvényekkel is segíti a helyi szereplőket.

A konferencián bemutatkozott a Nemzeti Energetikusi Hálózat is, aminek a helyi kormányhivatalokon keresztül elérhető tagjai szívesen állnak az önkormányzatok rendelkezésére az Energiamegtakarítási Intézkedési Tervek elkészítésében, vagy akár energetikai beszerzési ügyekben is. Szintén jogszabályi kötelezettség az energiafogyasztás havi szintű nyomon követése, ami egyben a felújítások tervezését vagy nyomon követését is segíti.

Pej Zsófia, az Energiaklub szakértője a települési épületállomány áttekintő nyilvántartása és a részletes tervezői munka fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint hangsúlyozta, hogy a csökkenő uniós pályázati források miatt elkerülhetetlen a jelenleg elenyésző mértékben jelen lévő finanszírozási formák, pl. az energiahatékonysági szerződések 
kihasználása. Éppen ezen kíván változtatni az eCentral projekt, melynek keretében képzésekkel, valamint beruházási döntéstámogató eszközökkel is segíteni fogják a helyi önkormányzatokat.

A témában több példa értékű kezdeményezés is zajlik, ezek közül a
Together projekt épületenergetikai mérési eredményei és Szeged MJV
fenntartható városi közlekedési témájú projektje kerültek bemutatásra.

A konferenciát egy panelbeszélgetés zárta a Magyar Energiahatékony-
sági Intézet
moderálásával, melynek keretében a vállalkozói szektor szemszögéből kerültek újszerű megvilágításba a közszféra energetikai beruházásai.

Az Energy Cities a helyi önkormányzatok nemzetközi összefogását segíti, illetve a Covenant of Mayors irodájának működtetésén keresztül közvetlenül is támogatja az önkormányzatokat az energiahatékonysági törekvéseikben. Köszönjük, hogy lehetővé tette ennek az eseménynek a megszervezését a Publenef projekt keretében.

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]