„Lekapcsoltad a villanyt a tanteremben?”

Iskolák és önkormányzati hivatalok számára készített ingyenes kiadványt az Energiaklub, melyben földrajztanárok és iskolaigazgatók is találhatnak hasznos ötleteket az energiahatékonyság és éghajlatváltozás témában. Az elektronikus kiadvány az európai Display program bevezetését is segíti.

Bár szinte már közhelyes az információ, hogy egy intézmény (legyen szó általános iskoláról, bölcsődéről, vagy illetékhivatalról), éves szinten milliókat spórolhat az energiahasználati szokások megváltoztatásával, vagy ésszerű beruházásokkal, mégis csak kevés intézmény lép a cselekvés útjára. Pedig egyszerű akciókkal, akár rajzversenyekkel, energia napokkal, vagy klímafelelős diákok kijelölésével, sőt, akár a logikus tájékoztatással jelentős sikerek érhetők el.
 
„Lekapcsoltad a villanyt a tanteremben?” című új kiadványával ebben kíván segíteni az Energiaklub, illetve a Display program - amelyhez európai szinten több száz önkormányzat csatlakozott már, sok ezer épületével. A nemzetközi példákat is bekutató kiadvány tulajdonképpen a Display interneten is elérhető Kommunikációs kézikönyvét egészíti ki további gyakorlati ötletekkel: a diákokra, tanárokra, szülőkre, illetve külön a médiára és a településen élőkre koncentrálva.
 
És hogy mi az a Display program, amely hazánkban ráadásul most ingyenesen érhető el? A Display az épületek energiafogyasztását kiszámoló online program, ami egy kinyomtatható látványos poszteren jeleníti meg eredményeket. A figyelemfelkeltő Display poszter nem csak az energia-, és vízfogyasztást és CO2 kibocsátást mutatja meg, de hasznos tanácsokat is ad, milyen módon lehet az energiával takarékosabban bánni, vagy hogy milyen kisebb és nagyobb beruházásokban, felújításokban érdemes gondolkodni.
 
A Display emellett kiváló eszköze a hivatali dolgozók, a diákok, vagy a településen élők motiválására: akár játékos, akár komolyabb formában. A Display poszter kifüggesztése jó apropója lehet az energiahatékonysági akciók összefogására.
 
A Display program magyar nyelvű honlapja: http://display.vati.hu/