Ismerd meg az atomenergia kihívásait németországi tanulmányutunkon!

Időpont: 2018. november 14-16.

Az Energiaklub tanulmányutat szervez Németországba. Célunk az, hogy a Pécsett és környékén élő aktív állampolgárokat segítsük abban, hogy minél több információjuk legyen a környékre tervezett nukleáris beruházásokról (bodai atomtemető, mecseki uránbánya), ezek lehetséges környezeti hatásairól és a lakossági beleszólás és véleménynyilvánítás lehetőségeiről.
Radioaktív hulladéktároló Asse
 

Olyan helyszíneket látogatunk meg, amik ebből a szempontból relevánsak, pl. Gorleben, ahol a környékbeli lakosság sikeresen akadályozta meg nukleáris létesítmények felépítését, vagy pl. Asse, ami az egyik vizsgált (de igen problémás) helyszín a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére. Beszélgetéseken és találkozókon ismerjük majd meg a helyi német aktivista és politikai szereplőket, emellett pedig akciótervező workshop-pal is készülünk.

Jelentkezni az alábbi linken, 2018. október 26., 18.00 óráig tudsz.

https://goo.gl/forms/psPanqsHqy9hZvDG3

Részletes program:

1 Nap (November 14.): Buszút

Reggel 7 körül indulás Pécs központjából. Lehetőség lesz Budapesten felszállni, az M0-áson a Premier Outletnél reggel 9 fele. Érkezés Gorlebenbe este 9 fele.

A buszon: előadás és vita a radioaktív hulladék témakörében ( az Atomcsapda film levetítése)

Szállás: Gorlebenben

2 Nap (November 15, csütörtök): Gorleben

9.00-12.00: Találkozás Lüchow-Dannenberg régió egyik környezetvédelmi kezdeményezésének képviselőivel. Ők mutatják be Gorleben- és aktivistái történetét. Találkozás a meghatározó aktivistákkal, egy helyi gróffal és a mezőgazdasági szervezetek képviselőivel is.

14.00-15.30: Előadás a magyar problémákról és tevékenységekről (Energiaklub). A sikeres kampány technikákról és aktivista szerepekről az Urgewald szervezet munkatársa tart prezentációt.

16.00-18.00, program a politikusoknak: Találkozás a helyi önkormányzati képviselőkkel.

16.00-18.00, program az aktivistáknak: Interaktív workshop

18.30: Közös vacsora a helyi aktivistákkal

Szállás Gorlebenben

3 Nap (November 16, péntek): Asse bánya

6.00-8.00: Utazás Salzgitterbe (121 kilométerre Gorlebentől)

8.30-10.00: Aktivisták tartanak előadást a Kondrad Hausban, Salzgitterben. A helyi aktivizmus egyik meghatározó szereplője, Ursula Schönberger, korábbi Zöld parlamenti képviselő is részt vesz a beszélgetésen. 

10.00-10.45: Utazás Remlingenbe, az Asse bányába (18 kilométerre Salzgittertől)

11.00-17.00: Tervezett túra Asse II létesítményében 

17.00: utazás haza.

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Mátyás Eszter matyas@energiaklub.hu