Elvesztettük a rezsiharc egyik csodafegyverét

2022. október 13. a napelem-telepítés fekete csütörtökje: a kormány az eddig támogatott, valóban kritikusan fontos megújuló napenergia-termelés hazai lehetőségeit is ellehetetlenítette a szerdán megjelent rendelettel. A napelemes rendszerek az elmaradt elosztói infrastruktúra-fejlesztések és az átgondolatlan energiapolitika áldozatává váltak. A döntés okaként jelzett hálózati problémákat az Energiaklub már 2017-ben jelezte és felhívta a figyelmet a fejlesztés szükségességére.

A lakossági megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság elengedhetetlenek a tartósan alacsony rezsiköltségek biztosításához,  az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, illetve az energia- és gazdasági válság enyhítéséhez is. A kormány e heti döntése nem csupán saját elvi nyilatkozataival megy szembe, hanem ellentmond érvényes hosszú távú energetikapolitikai céljaival is. A betáplálás azonnali, bizonytalan időre történő felfüggesztése az esetek döntő többségében ellehetetleníti a háztartási napelemek telepítését. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet felkéri a kormányt, hogy a rendeletet e formájában vonja vissza, valamint felkéri a Technológiai és Ipari Minisztert, hogy a hálózatfejlesztésre és a szaldó elszámolásra tett felelős ígéreteiket tartsa be.

A kormány bejelentéséig mind az érintett fogyasztók, mind a napelemes szakma joggal bízhatott abban, hogy a kormány elkötelezett a lakossági földgázkiváltásban kulcsszerepet játszó háztartási napenergia-termelés mellett, és érdemi lépéseket tesz annak feltételeinek biztosításáért és elterjedésük előmozdításáért.

Ez év júliusban Steiner Attila, energetikáért felelős államtitkár a kormány nevében meghirdette a hálózati energiatárolási beruházások támogatását.  Az október 24-én záruló pályázat központi költségvetési forrásokat biztosít az elosztóknak 2025-ig hálózati energiatárolási kapacitásaik növelésére. Palkovics László Technológiai és Ipari Miniszter legutóbb október 4-én erősítette meg, hogy 2023. december 31-ig érvényben marad a háztartási fotovoltaikus erőművek telepítését támogató szaldó elszámolási rendszer, melynek alapja az elosztó hálózatra táplálás lehetősége.

A kereskedelmi célú naperőművekre egyetlen új hálózati csatlakozási engedélyt sem adtak ki tavaly óta. A háztartási napelem engedélyeztetés műszaki és gazdasági tájékoztatóiban a szükséges hibrid (sziget és betáplálási) üzemre alkalmas berendezések nem szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki mégis kedvet kapna sziget üzemű napelemes rendszert telepíttetni, utána nem tud majd akkor sem termelni a hálózatra, ha feloldják a korlátozást. Probléma az is, hogy hazánk a szigetüzemi működésre és a lakossági energiatárolás kiszolgálására minimális szakképzett kapacitással rendelkezik.

Ahhoz, hogy Magyarország megbirkózzon az energia és gazdasági válsággal, valamint elérje klímasemlegességi céljait, első lépésként szükséges felújítani és modernizálni a villamos energia hálózatot, elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságát javítani, valamint diverzifikálni kell a megújuló energiatermelési rendszereinket: többek között, teret kell engedni a szélerőműveknek és a közösségi energiatermelésnek. A rezsicsökkentés egyoldalú kormányzati harca így válhat az állampolgárok felelős és fenntartható energiaellátását biztosító cselekvéssé, és csakis így érhető el a minél nagyobb fokú nemzeti energiafüggetlenség.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Magyar László [email protected]
Méhes Martina [email protected]