Még több nap, hogy nyerni tudjanak a Nappal!

Meghosszabbított határidővel nyár végéig, egész pontosan szeptember 30-ig adhatják le az önkormányzatok nevezésüket, jelezve, hogy indulnak a megújuló energiák ligájának magyar fordulóján, a Napkorona Bajnokságon.

Eddig öt önkormányzat nevezett be a napenergiát hasznosító települések versengésébe: így Budapest XI. kerületének önkormányzata, Orosháza és Nagypáli mellett a Budapest-Hegyvidék önkormányzata és Dunaújváros már biztosan az indulók között vannak. A XI. kerület önkormányzati irodaépület napelemes rendszerével és társasházi napkollektoros beruházásokkal, Orosháza pedig az öregek otthonán, az iskolán, valamint a diákotthonon és egy sportlétesítményen található napkollektorral száll a ringbe. Utóbbi település naphasznosítása amiatt is példaértékű, mert a város összes fejlesztési tervében helyet kap a napenergia, azaz minden projektben megvizsgálják annak alkalmazás lehetőségét, és ha lehet, meg is valósítják. Legutóbb például egy panelház felújítása kapcsán került szóba a napkollektorok és napelemek felszerelése. Nagypáli amilyen kis település, éppen annyira környezettudatos. Az itt élő alig párszáz lakó, illetve a céltudatos vezetés összefogásának hála olyan álmok válnak rendre valóra, mint a bioerőmű, a biogáz-áramfejlesztő, a kecses szélturbinák vagy a napkollektorok építése. Ha az egyéb tervek mellett az Ökocentrum is megépül Nagypáli még inkább modellként szolgál majd más kistérségeknek, sőt akár nagyobb településeknek is.
 
A szervező Energiaklub több „nehézsúlyú” versenyző jelentkezésére is számít még. A környezetbarát települések útjára lépett Verseg a maga 1920 napsütéses óráját a helyi iskolán, az óvodán, az egészségházon, valamint a polgármesteri hivatalon és a művelődési ház épületein található napkollektorokkal használja ki, de egy biomassza kazán is a helyi megújulók csapatát erősíti. Tordason az Értelmi Fogyatékosok otthonának napkollektorai kapcsolódnak be az intézmény energiaellátásába, Törökbálinton pedig a Tüdőgondozó napkollektorai melegítenek fel napi 15.000 liter vizet.
 
A helyi diáknyelvben „Sun City”-ként emlegetett Szeged kórháza a tudás alapra épülő biopolisz kialakítását tűzte ki célul. 980 m2-es napkollektor felülete közel 50%-kal csökkenti az intézmény gázfelhasználását, így a kórház károsanyag kibocsátása is a felére redukálódik. Ez utóbbi eredményt az Európai Unió díjjal is jutalmazta.
 
Remélhetőleg pályára lép Érd is, ahol már megújuló energia napokat is szerveztek, illetve nem marad ki a versenyből a napenergiát hasznosító Budaörs, Gödöllő, Kőkút-gyöngyöspuszta, vagy Szentendre önkormányzata sem, ahol a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) például napkollektorainak és napelemeinek is köszönhetően, zéró kibocsátású és teljesen energia önellátó. Természetesen a fenti nevek mellett még számtalan más magyar kis- és nagyváros, illetve falu van még, akik az egy főre eső naphasznosítás tekintetében szolgálhatnak még meglepetésekkel a megújuló erőforrásokat hasznosító települések európai és magyar ligájában.
 
További információ, illetve a jelentkezési lap a Napkorona Bajnokság honlapján érhető el: www.napkoronabajnoksag.hu