A Szakpolitikai Platform első találkozója a Climate Recon 2050 projektben

A ClimateRecon 2050 Szakpolitikai Platformjának első ülésére 2018 április elején került sor és több mint 10 tagállam képviselői jelentek meg a találkozón.

Az ülést Berthold Goeke, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium Klímapolitikai Főigazgató-helyettese nyitotta meg.  Az ülésen résztvevő tisztviselők és kutatók, modellezők élenk párbeszédet folytattak a hosszútávú klímastratégiák készítésének kihívásairól, illetve lehetőségeiről.

Az ülés áttekintette a jelenlevő tagállamok nemzeti stratégia-készítési folyamatának állását. A nemzeti szakemberek bemutatták a tagállamukban zajló munka nehézségeit és sikereit. A projektcsapat a beszámolókat egy Nemzeti Hosszútávú Stratégia-Mátrixban foglalta össze, amely rendszeresen frissülve ad naprakész áttekintést a tagállami stratégia-készítési folyamatokról. A francia és cseh szakértők ezen túlmenően bemutatták a stratégiáikhoz használt módszereket és elemző eszközöket is.

climate%20recon%20pmp1%20bart.jpg

Mindemellett a résztvevők módot kaptak arra, hogy kis csoportokban tárgyalják meg módszereiket és eszközeiket, ideértve a hosszútávú tervek mellett szóló érveket, a stratégiaalkotás közben felmerülő legfontosabb politika kérdéseket, a nehézségeket illetve azok megoldásait.

A platform emellett meghallgatta a 2050 Pathways Platform igazgatójának, Richard Baronnak az előadását előadását a világszerte készülő hosszútávú klímastratégiákról, azok hasonlóságairól és különbségeiről.

A ClimateRecon 2050 projekt során még a platform még kétszer fog találkozni.