Nyerni a napenergiával

(Német példák – magyar önkormányzatoknak)
Tóth Nelli (szerk.)

Az Energiaklub ingyenes kiadványa a napenergia hasznosításában gondolkodó önkormányzatoknak, polgármestereknek vagy éppen energetikusoknak próbál segíteni német és magyar követendő példák bemutatásával.

A kiadvány célja, hogy jó működő nemzetközi és hazai példákkal támassza alá: nem csak az állami támogatásokon múlik a megújuló erőforrások használatának elterjedése. A helyi elkötelezett, hosszú távra tervező önkormányzati politika szerepe is döntő jelentőséggel bír – azaz a legtöbb esetben nem csak pénz kérdése egy-egy sikeres beruházás.

Az olvasók így megismerkedhet a nemzetközi hírű fürdővároska, Bad Oeynhausen “napos” sikertörténetével, olvashatnak az ulmi “megújulós” professzorokról, a virágos Bürstadt világrekorder “Napfolt” erőművéről, vagy a neckersulmi napkollektoros távfűtési rendszerről, amely állami kitüntetést is kapott.

A kiadványban helyet kapott egy rövid elemzés a napenergia felhasználás németországi, illetve hazai helyzetéről is. A bemutatott 8 német önkormányzat mellett 4 magyar település, illetve azok követendő napos példái is olvashatók.

A Nyerni a napenergiával! kiadvány a bal oldali rovatból élhető el.