Túl későn, túl drágán - a kisméretű moduláris reaktorok (SMR)

Legújabb tanulmányunkkal ismét mítoszokat oszlatunk, most épp a kisméretű moduláris atomerőművek (small modular reactors, SMR) olcsó, gyors és tiszta energiatermelésével és klímamegváltó képességeivel kapcsolatban, amelyben Bill Gatestől Belgiumig, az USA-tól Kínáig sokan reménykednek.

A jelenlegi atomerőművek nem véletlenül nagyok - a méretgazdaságosság miatt. Ezt az 1960-as években az amerikaiak már próbálták cáfolni, sikertelenül: pont azért álltak le a tervezett idő előtt a kis reaktorok, mert kiderült, hogy a kisebb méret fajlagosan nagyobb építési és üzemeltetési költséggel jár.

Ráadásul egyes „mininuki” tervek nem csak költségesek, de óriási biztonsági kockázatot rejtenek, mivel technológiájuk a hadiipar számára is kincset érő plutóniumot állít elő. A már ma is működő nátriumhűtéses (vagy gyors neutronos) orosz és kínai tenyészreaktorok elsődleges célja sem az áramtermelés, hanem plutóniumtermelés.

A tanulmányból az is kiderül, hogy miért tartja Mycle Schneider, a World Nuclear Industry Status Report szerkesztője és vezető szerzője az SMR-eket csak papíron és prezentációkban létező PowerPoint reaktoroknak.