Energia Kontroll Program, avagy az energia ügyek és az állami szféra tisztaságának és átláthatóságának elősegítése

Több éves elemző munkán alapuló projektünkben a hazai energetikát legjellemzőbb megnyilvánulásain keresztül (intézmények, jogi háttér, pénzügyi keret, döntéshozatali mechanizmusok, adatnyilvánosság stb.) vizsgáljuk meg, úttörő módon egészként kezelve a témát, kontextusba helyezve azt. A projekt vezérelve az átláthatóság és a nyilvánosság, illetve az építő kritika, a megoldáskereső attitűd.

Típusa:

Open Society Institute, CEE Trust for Civil Society

Célcsoport:

államigazgatás, vállalatok, közvélemény

Leírás:

Több éves elemző munkán alapuló projektünkben a hazai energetikát legjellemzőbb megnyilvánulásain keresztül (intézmények, jogi háttér, pénzügyi keret, döntéshozatali mechanizmusok, adatnyilvánosság stb.) vizsgáljuk meg, úttörő módon egészként kezelve a témát, kontextusba helyezve azt. A projekt vezérelve az átláthatóság és a nyilvánosság, illetve az építő kritika, a megoldáskereső attitűd. A projektet sikerei miatt folytatjuk, 2010-ben programmá fejlesztettük.

Az energiaszektor működése mindannyiunk életét befolyásolja. Éppen ezért különösen fontos, hogy az itt zajló folyamatokról a nyilvánosság minél részletesebb ismeretekkel rendelkezzen, s azt kontrollálni tudja. Az Energiaklub immáron 20 éve foglalkozik a hazai energetika ügyeivel és e két évtized alatt számtalan esetben tapasztalta az energiaszektor működésének és döntéshozatali mechanizmusainak átláthatatlanságát, a jogszabályok létrejöttének homályosságát, a rendszer diszfunkcióit. Ezekre a jelenségekre minden esetben fel is hívta a döntéshozók és a közvélemény figyelmét. A közelmúltban nyilvánosságot kapott nagy horderejű ügyek is szerepet játszottak abban, hogy a téma egyre nagyobb közfigyelmet kap, és világossá vált, hogy az eddigieknél komolyabban kell foglalkozni vele. 2009-ben az Energiaklub úgy döntött, hogy az eddigieknél strukturáltabban, módszeresebben és más szervezetek, kutatóintézetek, külső szakértők aktív bevonásával végzi ezt a munkát. Az Energia Kontroll Program már a nevében is hordozza azt az ellenőrző, a folyamatokat kritikusan elemző funkciót, amelynek segítségével ennek az iparágnak a komplex rendszerét tanulmányozzuk és értékeljük.

Tevékenységeink között szerepel helyzetelemzés és ennek tanulmányba foglalása, az energetika egyes területeiről korrupciós potenciál felmérése, adatigénylések és ezek visszautasítása esetén jogérvényesítés, tényfeltáró cikkek megjelenésének elősegítése, valamint az információk nagyobb nyilvánosságáért dolgozó munkacsoportban való részvétel.

A programról bővebben a www.energiakontrollprojekt.hu oldalon olvashat.