Tudjukki - élő szerepjáték Shakespeare királydrámái alapján

Tudjukki – A Turánium Királya címmel, élő szerepjátékkal mutatjuk be az energia és a kétes üzletek világát. 25 éve népszerűsítjük a megújuló energiaforrások használatát képzésekkel, kiadványokkal. Most tavasszal ifj. Sebő Ferenc színházi rendező segítségével új eszközhöz nyúlunk: Shakespeare királydrámáinak felhasználásával, élő szerepjáték során tesszük érhetővé a jelenséget.

 

Az ún. Nordic LARP-ot (Live Action RolePlaying – Élő Szerepjáték) egy svéd egyetemen kísérletezték ki. A LARP az indiánosdi, a számháború és a színház olyan keveréke, ahol a részvétel, a bevonódás mértéke sokkal magasabb, mint a hagyományos, lineáris médiumok (film, színház) esetében, mivel a folyamatos, élő jelenlétre épül. Éppen ezért itt nincsenek nézők, hanem mindenki résztvevő.  „A nem-lineáris dramaturgia inkább egy modern videojátékra hasonlít, mint színházra vagy filmre, legalábbis annyiban, hogy nincs előre meghatározva a történet végkimenetele” – mondta el ifj. Sebő Ferenc a formátumról, amivel dolgoznak.

NEM SZÍNHÁZ – mert a történet végkimenetele nyitott, alakítható.

NEM VIDEOJÁTÉK – mert személyes részvételen alapul.

NEM VETÉLKEDŐ – mert mindenki nyer.

NEM VALÓSÁGSÓ – mert nincsenek nézői, csak résztvevői.

A Tudjukki élő szerepjáték Macbeth történetén alapul, de feltűnnek a Lear király, a III. Richárd és a Szentivánéji álom szereplői is. A legenda szerint a Macbeth drámájához fűződő számtalan kísérteties eset után a dráma főszereplőjének még a nevét sem lehet kiejteni. Ezt tiszteletben tartva a LARP során Tudjukki-ként hivatkozunk a kulcsfigurára.

Az alapkonfliktust egy új, titokzatos anyag, a Turánium felfedezése adja, mely úgy tűnik, megoldja Sqóciában az energiahiányt. A Turánium segítségével ugyanis sqót tudósok képessé váltak elektromossággá alakítani a szomorúságot, ezzel két legyet ütve egy csapásra. Vannak azonban, akik nem értenek egyet Rílkirály totális hatalmával és a Turánium erőmű építésével. Mások inkább sok kicsi Turánium erőművet akarnak, sőt vannak, akik egyáltalán nem használnának Turániumot.

A főbb szerepekben  Döbrösi Laura (Lady Tudjukki), Kertész Luca (33. Rihanna), Paizs Miklós (Rílkirály) és Roszik Hella (Hekaté), valamint fellép a Péntek13 zenekar is.  Az élő szerepjátékra két órás improvizációs workshop készíti fel a résztvevőket. 

Az élő szerepjáték a résztvevők számára érthetővé teszi, hogy a különböző érdekcsoportok hogyan tudják saját céljaik mentén befolyásolni a döntéseket, ahelyett, hogy más csoportok, vagy a tágabb közösség érdekei érvényesülnének. Az, hogy mi lesz a játék kimenetele, melyik megoldás és csoport kerül előtérbe a résztvevőktől függ – mondta Lohász Cecília, az Energiaklub munkatársa.

Az előadásokat öt városban (Debrecen március 22., Szeged április 5., Miskolc április 19. , Budapest április 26. és Pécs május 4.) rendezzük meg, a programra első sorban egyetemisták jelentkezését várjuk.

Honlap: www.tudjukki.hu

Jelentkezés:

www.tudjukki.hu/regisztralok

Instagram: https://www.instagram.com/tudjukki.aturaniumkiralya/

Facebook: https://www.facebook.com/asqotdarab/

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Lohász Cecília [email protected]