Titkos bővítés Pakson – kire tartoznak a bővítés részletei?

Miközben az atomszakma már hosszú ideje nyílt és őszinte kommunikációt ígér a nukleáris ügyekben érzékeny közvéleménynek, a tervezett paksi bővítést előkészítő projekt költségeiről nem kíván elszámolni a nyilvánosság előtt. Az Energiaklub szerint ez közérdekű adat, így a jogi utat választotta Pakssal szemben az információk megismerhetőségéért.

Beperli a Paksi Atomerőművet az Energiaklub, mert az nem adta ki az atomerőmű bővítésével foglalkozó, ún. Teller-projekt adatait. Az Energiaklub a 2009-es parlamenti döntést megelőző, a Paksi Atomerőműben lefolytatott Teller-projekt egyes adatait (elsősorban a projekt költségeire vonatkozó információkat, illetve a projekt keretében kötött szerződéseket) kérte a Paksi Atomerőműtől, mivel azok az Energiaklub szerint közérdekű információknak minősülnek.
 
Az atomerőmű megtagadta a kért információk kiadását, mivel álláspontja szerint a „Paksi Atomerőmű Zrt. nem a Magyar Állam tulajdonában van”, így nem érintik az adatvédelmi és az államháztartási törvény vonatkozó előírásai. Az Energiaklub alapvetően úgy gondolja, hogy az atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatos adatok a nyilvánosságra tartoznak. Mivel a vita jogi természetű, ezért a kérdés tisztázása a bíróságra vár.
 
Az Energiaklub az Energia Kontroll Program keretében célzottan foglalkozik energetikai tárgyú adatok igénylésével. 2009 januárja óta számos ügyben kért adatokat, információkat, dokumentumokat hatóságoktól, állami szervektől és cégektől. Az ügyek egy részében nem kapta meg a kért információkat, így vagy az Adatvédelmi Biztoshoz, vagy bírósághoz fordult. A program keretében indított adatkérelmek közül jelenleg is per alatt állnak a stratégiai gáztárolóval kapcsolatos szerződések egyes részletei (az MSZKSZ és az MMBF Zrt. ellen), a kapcsoltan termelő erőművek támogatásának adatai (a Magyar Energia Hivatal ellen) és az MVM-nek a villamosenergia-termelőkkel kötött szerződései.
 
Az Energiaklub jogi képviseletét az Energia Kontroll Programmal kapcsolatos ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el.