BREAKING: A BÍRÓSÁGRA NEM VONATKOZIK A TÖRVÉNY

Most kaptuk meg az ítéletet: a bíróság elutasította keresetünket, melyet a Paks 2 megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedély kiadása ellen indítottunk. Természetesen nem állunk meg, megyünk tovább, jogi úton tartjuk az ügyet, és fellebbezünk a döntés ellen.

A bíróság indoklása egyszerű: nem érkezett be határidőre a hatósághoz a kereset. Az igazság még egyszerűbb: de igen, a keresetünk a törvényes határidőre megérkezett a közigazgatási hatósághoz. Mégis, végül addig kavartak mondvacsinált, rosszhiszemű és jogellenes formai megkötésekkel, hogy kihozták határidőn kívül érkezettnek a keresetet.

Az is egy szép történet, hogy időközben hogyan és miért került el ügyünk az illetékes szekszárdi bíróságról: a szekszárdi bírók elfogultságuk miatt kérték az ügy másik bíróságra helyezését. Erre a Kúria teljesen értelmetlen módon és minden indoklás nélkül a pécsi bíróságra helyezte át ügyünket. Ha valaki egy kicsit is nézegeti Magyarország térképét és valamennyire képben van, hogy az atomenergia-ipar milyen gazdasági befolyást épített ki a Paks vonzáskörzetében lévő településekkel, rögtön ráébred, hogy az elfogultság bizony Pécsett is bőven lehet. Az elvárható az lett volna, hogy egy országos horderejű ügyben egy budapesti bíróságra kerül az ügy.

Ezek után keresetünket a bíróság a saját adminisztratív káoszát kihasználva elutasította. Az a bíró, aki egy ekkora horderejű ügyben formai okokra hivatkozva, jogellenesen lerúgja magáról az ügyet, több szempontból is megszegi kötelezettségét, felelőtlen és tisztességtelen módon jár el. A bíróság erkölcsileg semmiképpen nem futhat el a feladat elől, hacsak nem akarja világgá kürtölni, hogy retteg a közelben épülő atomerőmű gazdáitól. A bíróságnak keresetünknek helyt kellett volna adnia.

Jogi szempontból mindez rendkívül aggályos, hiszen egy ilyen, egész Magyarország közösségét érintő ügyben nem hozni döntést a törvényes rend teljes arcul csapása. Arról nem is beszélve, hogy a bíróság nem lehet finnyás: a Paks II-vel kapcsolatos tisztázatlan környezeti, biztonsági problémák az egész országot, sőt az egész kelet-európai régiót érintik, tehát a bíróságnak kutya kötelessége tárgyalni az ügyet. A bíróság felelőssége, hogy egy ilyen alapvető nemzeti sorskérdést ne seperjünk szőnyeg alá.

Persze ki tudja, lehet a döntést hozó bíró is elfogult? Esetleg a bíró kényelmes és kerüli a nehéz ügyeket? Fél az atomenergia-ipar hatalmasaitól? De akkor miért bíró az illető? Dolgozhatna sokkal békésebb területen, ahol nincsenek ilyen morális kihívások. De ő választotta ezt a szakmát, ebben az esetben feleljen is meg kötelezettségeinek és járjon el felelősen.

Mi nem hagyjuk annyiban. Ez nem jogi eljárás, ami most zajlik, hanem egy nagyon rossz vicc. A magyar törvények fellazítása után az illetékes bíróság is úgy tűnik, teljesen elvesztette a lába alól a talajt. Mi azonban jogi úton tartjuk az ügyet, és fellebbezünk a döntés ellen. Rengeteg támogatást kaptunk lelkileg és anyagilag is, nekünk van közösségi felhatalmazásunk, hogy harcoljunk az igazságunkért, és ez sokkal több erőt ad, mint amennyit képzel a már nehezen tisztelhető bíróság.

Folytatása következik!


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fülöp Orsolya [email protected]