MULTIPLY- Közös munkával a települések fejlesztésért workshop-sorozat: online Kommunikációs workshop

A MULTIPLY projekt Tudásmegosztó workshop sorozatának előrehaladásában a koronavírus sem jelentett akadályt! A járványügyi helyzet óta résztvevő önkormányzataink már második alkalommal találkoztak online formában és osztották meg egymással tapasztalataikat és tudásukat az integrált településfejlesztés területein. Ezúttal a rendezvény résztvevői néhány önkormányzati döntéshozó mellett, elsősorban az önkormányzatok kommunikációs és közösségi/kulturális referensei voltak.

A 2020.06.03-án az Energiaklub által megrendezett egynapos workshop fókuszában a MULTIPLY projekt kommunikációja és a projekt keretein belül kidolgozandó Energiatervek kommunikációs és közösségi részvételi lehetőségei voltak. A workshop programja igen változatosnak mutatkozott: az Energiaklub kommunikációs témában előadott szakértői prezentációja mellett, a résztvevők a Jóügy Kft. előadásában az energiatervezésben való közösségi részvételi lehetőségekről bővíthették tudásukat.

A szakértői előadásokon túl, a résztvevő önkormányzatok képviselői egy-egy prezentáció során osztották meg jó gyakorlataikat a rendezvény témájának egyes területein. Sopronkövesd a ’Zöldszívű falu’ koncepcióját mutatta be, amelyet az önkormányzat az évek során a település zöld imázsának kialakításával sikeresen a falu ’brandjévé’ alakított. A XIII. kerület munkatársától elsősorban az Angyalzöld+ program keretén belül, a lakossággal való sikeresen kialakított és fenntartott együttműködésrő ltanulhattunk, különösen kitérve  a kerület  Gondos Gazdi, Udvarzöldítési pályázatára és Zöld Pont Programjukra. A Budaörsi önkormányzat munkatársa által pedig, a MULTIPLY Különdíjas településeként, szintén a helyi közösségek bevonásának további jó gyakorlatait ismerhettük meg: közösségi részvétel növelésére irányuló Budaörs 2030 Távlatok program keretein belül megvalósuló társadalmi egyeztetések és programok folyamatába nyerhettünk betekintést.

Az előadások után  vette kezdetét a két csoportmunka, ahol a prezentációkból megszerzett tudásukat felhasználva az önkormányzatok az Energiaklub szakértőivel 3 csoportban igyekeztek az Energiaterv tervezési és megvalósítási szakaszához tartozó kommunikációs stratégia és közösségi részvételi lehetőségek kialakításának közös kidolgozására. A csoportmunkák végeztével a résztvevők mindenki számára hasznosítható eredményekről számoltak be: a projekt és az Energiatervek népszerűsítéséhez használható eszközökre és csatornákat azonosítottak be, emellett kiemeltek néhány olyan helyi csoportot/kulcsszereplőt, akik bevonása elengedhetetlen az Energiaterv sikerességében és természetesen számos jó gyakorlat is elhangzott az egyes területeken.

A MULTIPLY résztvevő önkormányzatai sikeresen alkalmazkodva a személyes találkozókhoz képest mindenképp más típusú online workshophoz, proaktivitásukkal egy újabb sikeres műhelymunkát tudhatnak magukénak, ahol a megosztott jó gyakorlatok mellett a stratégiájuk kidolgozásában is megkezdhették. Következő lépésként, workshopon szerzett tudásból inspirálódva az Energiaterv kidolgozására vállalkozó önkormányzatok tovább folytathatják a rendezvényen megkezdett kommunikációs stratégiájukon való munkát.

A projekt workshop sorozatának következő állomása során a szakértői csoport, remélhetőleg már egy újabb személyes találkozó keretein belül, fog júliusban újra találkozni, ahol településük/kerületük energiatervezéséről további tapasztalatokat oszthat meg egymással és tovább folytathatja az Energiatervek kidolgozását.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Győri Kata [email protected]
Pej Zsófia [email protected]