Minden tiszta az atomenergia körül?

Elvileg az idén 10 éves Aarhusi egyezmény szab szigorú jogi kereteket annak, hogy a nyilvánosság hozzájuthasson minden fontos környezeti információhoz, és részt vehessen a döntésekben. Egy luxemburgi konferencia a közelmúltban azt vizsgálta, mennyiben valósulnak meg ezek a szabályok a radioaktív hulladékokkal kapcsolatos eljárásokban. Kollegánk a helyszínen járt.

A Európai Bizottság és a francia ANCLI által közösen szervezett Európai Kerekasztal fókuszában már megvalósult radioaktív hulladéktároló beruházások álltak. Az április 8-án és 9-én megtartott eseményen szinte valamennyi uniós ország állami és civil szervezete, jónéhány ipari szereplő, illetve az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége is képviseltette magát.

Munkatársunk, Perger András, előadásában a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló létesítése során szerzett tapasztalatairól számolt be.

A téma bonyolultságát jól jelzi, hogy miközben egy hivatalos cseh beszámoló a svéd kommunikációs modell sikeres alkalmazásáról tudósított, a rákövetkező szintén cseh előadó már ugyanennek a modellnek a működésképtelenségére világított rá.

A konferencián ismertetett tapasztalatok, az ott levont tanulságok várhatóan beépülnek majd az Aarhusi Egyezmény jövőbeli alkalmazását érintő javaslatokba.

További információ: Perger András, hagyományos energiahordozók, projektvezető, email: [email protected],  telefon: 411-35-30.