Megfizethető energiahatékonysági intézkedésekkel az energiaszegénység ellen - elkészült az önkormányzati eszköztár

A jelen eszköztár az EnPover projekt keretein belül került kialakításra, hogy gyakorlati útmutatással és hasznos tippekkel támogassa a településeket az energiaszegénység enyhítésében. Segítségével az önkormányzatok fel tudják mérni a probléma nagyságrendjét, azonosítani tudják a leginkább kiszolgáltatott háztartásokat, és terveket, intézkedéseket tudnak kidolgozni az alacsony költségű vagy ingyenes energiahatékonyság-fejlesztési lehetőségekről. Ez a dokumentum nem csak használatra kész eszközöket nyújt az energiaszegénység helyi szinten való leküzdéséhez, de releváns és inspiráló jó gyakorlatokat is bemutat.

Az eszköztár az EnPover Önkormányzatok projekten belül került kialakítása, és célja, hogy az önkormányzati szereplőket bevonva segítsen kitörni a kiszolgáltatott háztartásoknak az energiaszegénység csapdájából. A háztartások jelentősen hozzájárulnak az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásához. Ugyanakkor egyre gyakrabban szenvednek az emelkedő energiaszámláktól, és nem képesek kielégíteni a napi energiaszükségletüket. Míg a nagyobb energetikai felújítások nem mindig lehetségesek, a kis költségű energiahatékonysági intézkedések és az energiafelhasználási szokások megváltoztatása választ adhat a problémájukra. Az ilyen intézkedések bevezetését az önkormányzatoknak kell ösztönöznie, mivel ők állnak a legközelebb a lakossághoz és leginkább ismerik a helyi problémákat.

Az EnPover projekt célja, hogy az önkormányzati szereplőket alkalmassá tegye arra, hogy a saját területükön megküzdjenek az energiaszegénységgel, és hogy felvértezze azokat egy sor univerzális és használatra kész eszközzel. Ezek lökést adhatnak a kis költségű energiahatékonysági intézkedéseknek az energiaszegénységnek leginkább kitett háztartásokban. Az EnPover projekten belül megalakult az önkormányzati szakemberek hálózata, akik a témához tartozó inspiráló ötleteket és jó gyakorlatokat osztottak meg egymással. Végül, de nem utolsó sorban a projekt során figyelemfelkeltő/szemléletformáló kommunikációs kampányok valósultak meg számos településen, amelyek akár más városokat is ösztönözhetnek az energiaszegénység elleni harcban.

A projektet a német Szövetségi Környezeti, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium (BMU) Európai Klímavédelmi Kezdeményezése (European Climate Initiative, EUKI) (szerződésszám: 81247746) finanszírozta.

További információk a www.enpover.eu oldalon találhatók.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Csontos Csaba [email protected]