Közösségi energia és közösségi kerékpártároló - sajtóközlemény

Tudomásunk szerint Magyarországon elsőként Zuglóban, az Esélykert Alapítvány hozott létre közösségi kerékpártárolót, melynek megvalósításához az INTERREG ENES-CE projekt keretében az Energiaklub nyújtott támogatást.

A közösségi kerékpár-tárolóra azért van szükség, mert a városias környezetben, a társasházakban sokszor nincs megfelelő fedett, kerékpár-tárolásra alkalmas hely, különösen, ha gyerekek vagy csomagok szállítására is alkalmas járművekről van szó. Az is akadály lehet, ha van ugyan néhány alkalmas hely, de az esetleg nem elég a lakók számára. A jó példa lemásolásához bővebb információkat itt talál.

Az ENES-CE projekt keretében a helyi közösségek bevonásával másik három helyi akció is megvalósult Zuglóban: helyi ökotérkép a klímacélokat segítő szolgáltatásokról, klímatudatos életmódot támogató workshopok és a középületek energetikai teljesítményét mérő applikáció.

„A helyi közösségek szerepvállalása és a közösségi akciók, civil kezdeményezések elengedhetetlenek a klímacélok eléréséhez. Az aktív részvétel ráadásul a környezetünkben élőket is arra ösztönözheti, hogy csatlakozzanak a hasonló klímatudatos akciókhoz.” - monda Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Az Energiaklub vállalkozó szellemű önkéntesek számára a közösségi akciók megvalósításához, energiaközösségek létrehozásához fontos ismereteket átadó workshopokat is szervezett az utóbbi hónapokban, ezzel is segítve ennek a Magyarországon még nem eléggé kihasznált műfajnak az elterjedését.

Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]